Podgorica: Priveden otac, djeca nisu htjela s majkom

Prisutni, socijalni radnici i pripadnici Uprave policije nisu reagovali na nemile scene

55440 pregleda131 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
18.06.2021. 13:23h

Društvenim mrežama se šire snimci jučerašnjeg privođenja oca dvoje maloljetne djece iz Podgorice.

Na snimku se vidi da djeca svim silama ne žele da idu sa majkom i da se svim silama trude da se to ne dogodi.

Prisutni, socijalni radnici i pripadnici Uprave policije nisu reagovali na nemile scene.

Snimke su napravile okupljene komšije.

MFSS: Preduzete mjere, ne objavljujte video sadržaje

Povodom nemilog događaja koji je postao viralan i kojim se, nažalost, na najgori način krši pravo na privatnost djece koja je zagarantovana kako zakonima države Crne Gore, tako i UN Konvencijom o pravima djeteta, čija je potpisnica i naša država, oštro osuđuje postupanje svih odraslih učesnika u ovom događaju, kako službenih lica, tako i građana, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS).

"S tim u vezi, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja obavještava javnost da je u okviru svojih nadležnosti preduzelo sve raspoložive mjere, kako za zaštitu prava i dobrobiti djece, tako i radi utvrđivanja odgovornosti svih učesnika ovog događaja i o tome će povratno izvijestiti javnost", ističe se u saopštenju MFSS.

Oni su dodali da je dobrobit i zdravlje djece prioritet svih prioriteta i da svi zaposleni u državnim službama, a naročito nadležni za postupanje prema djeci moraju biti svjesni toga.

"Ovom prilikom pozivamo sve zaposlene u Centrima za socijalni rad, ali i sva ostala lica, da u postupanju prema djeci budu naročito pažljivi i obazrivi. Takođe, Ministarstvo apeluje na javnost da je zaštita najboljeg interesa djece prioritet cijelog društva i da se video sadržaji na kojima se vide djeca ne objavljuju po društvenim mrežama, jer se djeca time dodatno viktimizuju, krše njihova prava i ugrožava dobrobit", zaključuje se u saopštenju MFSS.

Glavni grad: Nadležni organi da svoje odluke sprovode uzimajući u obzir najbolji interes djece

Povodom objava na društvenim mrežama, u kojima se zbog intervencije Centra za socijalni rad i Uprave policije u vezi sa oduzimanjem prava na roditeljsko staranje jednom našem sugrađaninu, građani pozivaju na okupljanje u 17 časova ispred upravne zgrade Glavnog grada, obavještavamo javnost da rad pomenutih institucija nije u našoj nadležnosti, saopšteno je iz Glavnog grada Podgorica.

"Porodični zakon Crne Gore, između ostalog, uređuje, odnose roditelja i djece, porodični smještaj, izdržavanje, te postupke nadležnih organa u vezi sa porodičnim odnosima, a resorno Ministarstvo finansija i socijalnog staranja i ustanove koje ono osniva, u ovom slučaju Centar za socijalni rad, sprovode odredbe ovog zakona. Glavni grad, ne ulazeći u karakter konkretnog slučaja, apeluje na sve nadležne organe da svoje odluke sprovode uzimajući u obzir najbolji interes djece", navodi se u saopštenju Glavnog grada.