Vizualizacija apstraktnog

Otvorena izložba plakata “Betoven 250” povodom obilježavanja 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena na platou između JU Narodna biblioteka Radosav Ljumović i Gradskog parlamenta

2953 pregleda1 komentar(a)
Izložba plakata “Betoven 250”, Foto: Luka Zekovic

Ideju za stvaranje izložbe na temu jubileja 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena inicirao je Muzički centar, međutim zbog pandemije virusa korona manifestacija nije održana prošle godine, već je uvrštena u redovne školske zadatke na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, rekla za “Vijesti” doc. mr Adela Zejnilović, jedna od koordinatorki projekta na jučerašnjem otvaranju izložbe “Betoven 250” u okviru 22. Podgoričkog kulturnog ljeta.

Postavka se nalazi na platou između JU Narodna biblioteka Radosav Ljumović i Gradskog parlamenta i čini je 17 plakata kojim se predstavilo 11 mladih crnogorskih dizajnera, studenata završne godine osnovnih i master studija, na Studijskom programu grafički dizajn, Fakulteta likovnih umjetnosti.

Izložbu organizuje Nevladino udruženje FLUX u partnerstvu sa Fakultetom likovnih umjetnosti sa Cetinja i Sekretarijatom za kulturu i sport Glavnog grada, a otvorila ju je koordinatorka i profesorka mr Ana Matić i gradska sekretarka za kulturu Ana Medigović.

Matić je ponovila da je izložba zbog pandemije pomjerena, iako je bila planirana za prošlu godinu i predstavila zastupljene umjetnike koji su radili izložene plakate.

foto: Luka Zeković

Predstavljeni plakati bili su dio redovnih zadataka na predmetu Grafičke komunikacije, koji vodi profesorka Matić, zajedno sa saradnicom Mašom Mušikić, kao i na predmetu Tipografija i pismo MA, koji vodi profesorka Zejnilović, zajedno sa saradnicom Ivanom Vujoševi. Studenti koji su svoje radove stvorili na časovima i predstavljeni su na izložbi, su: Lana Bulatović, Aleksandra Drecun, Gordana Đurović, Ana Ivanović, Sara Jolić, Ana Knežević, Ana Mitrović, Miloš Nikolić, Dejan Ratković, Radisav Stijović i Simona Vujović.

“Na kraju se uvijek sve stvari sklope u nekakvom kontekstu kakav treba da bude”, rekla je Matić na otvaranju.

Medigović je podsjetila da je zaštitni znak 22. Podgoričkog kulturnog ljeta programi na javnom prostoru, kao ida je čitava Podgorica jedna scena.

“Saradnja sa FLUX-om i Fakultetom likovnih umjetnosti Cetinje traje dugi niz godina i ovo je logični nastavak. Smatram da podrška i dijalog institucija treba da se dešava u cilju afirmacije mladih stvaralaca i ova izložba je odgovor na to”, rekla je sekretarka za kulturu i sport i dodala:

“Sudeći po kvalitetu ovih radova, čeka nas svijetla budućnost što se tiče grafičkog dizajna”, podijelila je svoje zapažanje Medigović.

Sekretarka za kulturu i sport Ana Medigovićfoto: Luka Zeković

Ana Mitrović, jedna od studentkinja, smatra da će izložba biti vidljiva i posjećena jer je postavljena na otvorenoj lokaciji, pa će publici biti dostupnija i nezaobilazna. Njen poster je minimalistički, a za osnovnu ideju je uzela Betovenovu 5. simfoniju kako kaže za “Vijesti”.

“Moj poster sadrži tri tačke i jednu dugu crtu, što prikazuje početak Betovenove 5. sinfonije. Kao po morzeovoj azbuci te tri tačke i duga crte označavaju slovo ‘V’. Sile su u Drugom svjetskom ratu koristile tu sinfoniju za pobjedu, to jest ‘victory’ što je simbolično jer je na plakatu prikazano slovo ‘V’. Smatram da je to najbolje opisalo zadatu temu, ali i da je donekle moderno jer se dogodilo u zadnjih pedesetak godina”, rekla je Mitrović o svom plakatu.

Studentkinja Aleksandra Drecun je iskazala zahvalnost profesorici Matić na pruženoj prilici da prikažu svoje radove koji su rađeni tokom semestra, kao i na mogućnosti za što boljom afirmacijom njih kao mladih dizajnera. Na izložbi je predstavljeno nekoliko njenih radova koji su rađeni analognim pristupom.

“Nisam digitalno obrađivala radove, već sam pomoću jedne gume pokušavala da dobijem neke forme, tipa 250 godina, violinski ključ i druge. Htjela sam da djeluju starije, ali opet da budu savremeni u sklopu sa modernom tipografijom i koloritom”, rekla je o svojim plakatima umjetnica Drecun.

foto: Luka Zeković

Lana Bulatović je objasnila da je samo stvaranje bilo interesantno i da je bilo izazovno naći pristup kako da vizualizuju nešto što je apstraktno, kao što je to muzika. Na izložbi je predstavljeno nekoliko njenih radova, a jednu od ideja je realizovala tako što je našla kod koji je prepoznavao zvuk i time ga je vizualizirala u vidu efekata i linija koje pokazuju segmente određenih trenutaka muzike.

“Tako da sam ja, pošto je tema 250 godina izdvojila prvih 250 sekundi jedne od sinfonija i kroz određene segmente hvatala i skrinšatovala te vizuelizacije koje je algoritam davao. Zatim sam njih iskoristila da napravim neku lijepu kompoziciju plakata”, rekla je Bulatović o idejama za svoje radove i dodala:

“Druga ideja su bili akordi, jer sam sama, kao tinejdžerka počela da sviram gitaru i uvjek su mi interesantni bili vizuelni prikazi tih akorada. Pronašla sam akorde za ‘Odu radosti’, kao jedne od najdinamičnijih kompozicija i uzela te akorde, razmrdala ih u vidu neke interesantne kompozicije koja je vizuelni prikaz nje”, kazala je ona.

Nakon Podgorice, planirano je da tokom jula izložba bude premještena na plato ispred FLU na Cetinju.

FLUX ovu izložbu realizuje u okviru programskog segmenta, gdje se daje dizajnerski osvrt na neke važne događaje, ličnosti i društvene pojave.