Vremeplov: Mjesečne subvencije KAP-u 2,3 miliona eura

Na pitanje Vijesti kako to da se KAP sada suočava sa gubicima, a u prvoj polovini godine ostvarena je dobit, on je rekao da na konačni finansijski rezultat utiče više faktora - pad cijene aluminijuma, kontinuirani rast cijena sirovina, pad vrijednosti dolara, kao i gubljenje preferencijala, odnosno poreskih olakšica EU na koje KAP ne može uticati

0 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Savo Prelević
23.11.2017. 09:39h

Ovu, 2007. godinu KAP će završiti sa blagim profitom, iako je u posljednjem kvartalu suočen sa gubicima na koje objektivno ne može uticati, najavio je finansijski direktor KAP-a Mihail Kiseljev.

Na pitanje Vijesti kako to da se KAP sada suočava sa gubicima, a u prvoj polovini godine ostvarena je dobit, on je rekao da na konačni finansijski rezultat utiče više faktora - pad cijene aluminijuma, kontinuirani rast cijena sirovina, pad vrijednosti dolara, kao i gubljenje preferencijala, odnosno poreskih olakšica EU na koje KAP ne može uticati.

Komentarišući činjenicu da KAP i dalje troši značajan dio struje po subvencionisanim cijenama, Kiseljev je rekao da se trenutno, za struju isporučenu u skladu sa privatizacionim ugovorom, Elektroprivredi plaća cijena koja je direktno povezana sa cijenom aluminijuma na Londonskoj berzi metala.

“Iznos koji plaćamo zato je promjenljiv. Recimo, u prvoj polovini 2007. smo plaćali EPCG oko 43 eura po megavatu, a danas 36 eura. U prosjeku, bez subvencija, naši troškovi energije bili bi viši za oko 2,3 miliona eura mjesečno. Ali ja sam siguran da KAP daje društvu mnogo više nego što dobije”, rekao je on.