"Vladajuća većina pokazala nedostatak volje za dijalogom i kompromisom"

Popa je saopštila je da EU s pažnjom prati aktuelne procese i ohrabruje političke aktere na konstruktivnost i saradnju.

2231 pregleda1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva

Poslanici Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša, Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, Bošnjačke stranke (BS) Amer Smailović i Albanske liste Genci Nimanbegu sastali su se danas u Podgorici sa šeficom Delegacije EU u Crnoj Gori, Oanom Kristinom Popom.

Kako su saopštili, povod za sastanak bilo je njihovo napuštanje Odbora za sveobuhvarnu izbornu reformu.

„Delegaciji EU je saopšteno da je prekid učešću u radu Odbora nastao kao odgovor na preglasavanje od strane parlamentrne većine, koji su tim potezima pokazali nedostatak suštinske volje za dijalogom i kompromisom. U pitanju je djelovanje u kojem je prisutan višak politizacije cijelog ovog procesa i pristup koji u prvi plan ima kriterijum političke poželjnosti, a ne kvalitet ponuđenih referenci“, istakli su oni.

Četvoro poslanika opozicije napustilo je prošle sedmice Odbor jer za pridruženog člana iz akademske zajednice nije izabran predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), Zlatko Vujović.

Predstavnici opozicije su istakli da je neophodno da građanske i evropske snage u crnogorskom društvu nađu odgovor na urgentna pitanja unapređenja izbornog ambijenta, izbora VDT-a, sudija Ustavnog suda, članova Sudskog savjeta i svih onih pitanja koja traže veći stepen saglasnosti političkih aktera, uključujući i, kako su kazali, razgovor oko potencijalnih vanrednih izbora.

Opozicioni poslanici su, kako se navodi u saopštenju, osudili „neprimjerene i anticivilizacijske napade na rukovodstvo parlamenta u svjetlu izglasavanja Rezolucije o Srebrenici“.

„Čime se vrši koordinisani atak na parlament zbog činjenice da je napravio civilizacijski iskorak i donio Rezoluciju koja ima za cilj pomirenje u regionu i skidanje odgovornosti sa bilo kojeg naroda za brutalna zlodjela koje su neki pojedinci izvršili. U tom smislu, predstavnici opozicije su kritikovali izjavu premijera nakon izlglasavanja Rezolucije, koja je korak unazad u prihvatanju civilizacijskih vrijednosti i afirmaciji evropskih standarda“, piše u saopštenju.

Popa je saopštila je da EU s pažnjom prati aktuelne procese i ohrabruje političke aktere na konstruktivnost i saradnju.

„Ambasadorka Popa je naglasila da proces evropskih integracija treba da bude iznad partijskih interesa i da proevropske snage treba da sarađuju na ključnim reformama iz evropske agende kako bi omogućili dalji napredak Crne Gore na putu ka EU. Na kraju, poslanici su izrazili spremnost da se pokrene sveobuhvatni dijalog sa ciljem postizanja neophodnog kompromisa oko suštinskog ispunjavanja obaveza na putu EU integracija, kao jedini pravac kojim gradjanska, multietnička, sekularna i antifašistička Crne Gore treba da se kreće“, zaključuje se u saopštenju.