Krivokapić: Ono što se dešava nakon izglasavanja Rezolucije o Srebrenici je neprimjereno i vraća u 90-e

"Ja sam uvijek spreman za razgovor, nikad nikoga nisam odbio", rekao je Krivokapić na konferenciji za novinare nakon održane Međuvladine konferencije EU i Crne Gore u Luksemburgu, odgovarajući na na pitanje da li je sa premijerkom Srbije Anom Brnabić danas razgovarao o reakcijama Srbije na usvajanju Rezolucije o Srebrenici

55466 pregleda36 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Printscreen
22.06.2021. 22:36h

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić poručio je večeras da je spreman za razgovor sa zvaničnicima Srbije, ali, kako je ocijenio, ono što se dešava nakon izglasavanje Rezolucije o Srebrenici u parlamentu Crne Gore, je neprimjereno i vraća u devedesete.

"Ja sam uvijek spreman za razgovor, nikad nikoga nisam odbio", rekao je Krivokapić na konferenciji za novinare nakon održane Međuvladine konferencije EU i Crne Gore u Luksemburgu, odgovarajući na na pitanje da li je sa premijerkom Srbije Anom Brnabić danas razgovarao o reakcijama Srbije na usvajanju Rezolucije o Srebrenici.

Dodao je da je ovo što se dešava jedna neprimjerena priča koja vraća u devedesete, bez ijednog jedinog razloga i povoda.

"Zamislite da za usvajanje Rezolucije okrivite čovjeka koji fizički nije bio u parlamentu i da zaboravite da je parlament Srbije usvojio sličnu rezoluciju 2010. godine. Zamislite da vas neko napada, a vi se ne branite i tom neodbranom želite da pokažete ono što je rekao Marko Miljanov: 'Kada vas napadaju nemojte odgovarati, jer ako imaju imalo obraza zastiđeće se za ono što rade", kazao je Krivokapić.

Krivokapić je, govoreći o procesu pristupanja Crne Gore EU, rekao da je od EU dobio uvjeravanja da proširenje neće biti u paketu, nego po zaslugama "ko prvi đevojci, nejgova đevojka".

On je kazao da je od svih učesnika današnje Međuvladine konferencije dobio jasna uvjeravanja da stoje Crnoj Gori kao podrška da bi mogla ispunuti privremena mjerila za poglavlja 23 i 24 i postati prva članica evropske porodice koja njeguje istinske vrijednosti pravde, stabilnosti, mira i demokratije.

"Ne smijemo iznevjeriti građane zbog politićkih i ličnih interesa, mi moramo da služimo građanima i naš pravi put i kolisijek je da budemo sljedeća članica EU", poručio je Krivokapić.

Na pitanje koliko unutrašnji politički problemi utiču na EU integracije, rekao je da je Vlada pokazala apsolutnu posvećenost tom procesu.

"Jedini problem je što smo mislili da je objektivnost izvještavanja osnovna karaktaristika medija je to što nijesmo na pravi način plasirali javnosti", kazao je Krivokapić i dodao da Vlada nema nijedan medij, jer je opredijeljena za slobodu medija i ne žel nijedan medij da drži pod kontrolom.

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji rekao je da je danas razgovarano o ključnim stvarima – pravosuđu, Javnom srvisu, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i istakao da je jasno šta Crna Gora treba da radi – ispuni privremena mjerila za poglavlja 23 i 24, jer bez toga se nijedno poglavlje ne može zatvoriti.

Varheljifoto: Printscreen

Na pitanje da li je bilo riječi o kineskom kreditu za autoput u Crnoj Gori, Varhelji je odgovorio da rade na rješenju sa Vladom i međunarodnim finansijskim partnerima i kada nađu rješenje informisaće javnost.