Životna borba za slobodu medija

Na dan kada je pao Milošević, Sušin VIN je emitovan kao prva emisija na oslobođenom RTS-u, da bi se u svoju televiziju zvanično vratila u maju 2004. kao glavni urednik informativnog programa. Neopozivu ostavku je podnijela nakon nekoliko mjeseci zbog pritisaka koje je trpjela i neslaganja sa direktorom Aleksandrom Tijanićem.

5248 pregleda4 komentar(a)
Suša, Foto: BETAPHOTO Milan Obradovic

Jedno od najvećih imena novinarstva u Srbiji, Gordana Suša, preminula je juče u Beogradu u 75. godini.

Ostaće upamćena kao novinarka koja nije pristajala na kompromise i koja je dizala glas protiv pritiska na medije.

Suša je postala poznata tokom osamdesetih kao izvještač sa maratonskih sjednica Savezne skupštine SFRJ. Ubrzo postaje i urednica TV Dnevnika. Po dolasku Slobodana Miloševića na vlast i pretvaranja Televizije Beograd u medijsku mašineriju režima, odlazi u Yutel.

Nakon raspada zemlje, pisala je za “Borbu”, “Našu borbu”, a 1993. osniva i prvu nezavisnu produkciju u Srbiji – VIN. U ratnim godinama borila se za slobodu profesije.

Za predsjednicu Nezavisnog udruženja novinara Srbije izabrana je 1999, u najtežim trenucima za novinarstvo, poslije ubistva Slavka Ćuruvije.

Na dan kada je pao Milošević, Sušin VIN je emitovan kao prva emisija na oslobođenom RTS-u, da bi se u svoju televiziju zvanično vratila u maju 2004. kao glavni urednik informativnog programa. Neopozivu ostavku je podnijela nakon nekoliko mjeseci zbog pritisaka koje je trpjela i neslaganja sa direktorom Aleksandrom Tijanićem, navodi N1.

Od 2011. do 2016. bila je članica Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije. Posljednjih pet godina pisala je kolumne za list “Danas”.