Umjetničkim kadrovima oslikana prolaznost vremena

Van Gogh obradovao fanove spotom za pjesmu “Kakvo divno veče”, za koji su kadrovi snimljeni na Barskoj rivijeri

2902 pregleda0 komentar(a)
Detalj iz spota Van Gogh, Foto: Screenhot

Svoj 35. rođendan, grupa Van Gogh obilježila je reizdanjem albuma “More bez obala“ iz 2019. godine i za tu priliku obradovala je fanove spotom za pjesmu “Kakvo divno veče”, koji je ujedno i četvrti video sa aktuelnog albuma.

U režiji Dejana Senića iz barske proukcije Bubulj, spot je tokom 2019. godine sniman na lokacijama barske regije, Skadarskog jezera i prostoru solane, u ambijentu netaknute prirode. Kroz priču o cikličnosti života, članovi grupe Van Gogh se slikom vraćaju na neka od mjesta gdje su kao djeca provodili svoje ljetnje raspuste.

“Pravljenjem suptilne paralele prikazana je veza čovjeka i prirode, ali i njihova sličnost. Upravo kao i priroda, tiha i mirna, iako iskonski snažna sila, odolijeva zubu vremena, ostajući suštinski ista, tako se i čovjek u svom životnom ciklusu, uprkos strujama i “brzini voza“ kojom ga život nosi, na kraju vraća na početak. U spotu je neprozaičnim i umjetničkim kadrovima pažljivo oslikana prolaznost vremena, noseći svoj pečat kroz čitav životni ciklus, a koji se završava, ili možda opet počinje, pronalaženjem onog izgubljenog djeteta u sebi”, naglašavaju iz grupe Van Gogh.

Reditelj Dejan Senić koji je prvi put radio spot za Van Gogh kaže da su energija, raspoloženje i komplet atmosfera na snimanju bili fenomenalni, kao i da je veliko zadovoljstvo bilo sarađivati sa Đuletom, Srbom i Gagom:“S obzirom na to da živim na moru, naziv albuma ‘More bez obala’ me je inspirisao da osmislim i uradim spot. Negdje sam ranije pročitao da su Đule i Srba kao klinci provodili svoje ljetnje raspuste na moru duž cijele barske obale i htio sam slikom da oživim njihova sjećanja na vrijeme provedeno na ljetnjim raspustima. Od svih pjesama sa albuma, odabrao sam ‘Kakvo divno veče’ jer sam u njoj prepoznao magičnu, primorsku, a ujedno i vanvremensku atmosferu”.

Kako dodaje, posebno inspirativno je bilo snimati djecu, Teona i Anu, koji su se zaista zabavljali, tako da nije bilo potrebe za glumom, već su, kako kaže, samo ovjekovečili njihovu istinsku, bezbrižnu dječiju energiju:

“Glumica Branka Otašević i basista grupe Van Gogh, Dragan Ivanović glumili su ljubavni par srednje dobi i vjerno prikazali date emocije. Par u poznoj životnoj dobi predstavili su Vidosava i Savo Baranin, koji nas je nažalost, prije izvjesnog vremena napustio”, ispričao je Senić.

Podsjetimo, koncertom u Trebinju 11. juna ove godine bend je započeo koncertnu turneju poslije godinu i po dana pauze, nastale usljed pandemije. Time je najavljena ljetnja, regionalna koncertna aktivnost koja se nastavlja 25. juna koncertom u Skoplju, a u sklopu letnjeg Akustik festivala.

Album “More bez obala” je svoju uspješnu regionalnu promociju doživio 2019. godine, a beogradsku juna iste godine pod nazivom “ROKA ROLA”, kada je za prijatelje iz svijeta muzike, ali i medije, Đule sa svojom ekipom u dobro poznatom eksplozivnom ritmu zasvirao kako antologijske hitove benda, tako i pjesme sa aktuelnog studijskog albuma “More bez obala”.

Glumica Branka Otašević i basista grupe Van Gogh Dragan Ivanović glumili su ljubavni par srednje dobi i vjerno prikazali date emocije. Par u poznoj životnoj dobi predstavili su Vidosava i Savo Baranin, koji nas je nažalost, prije izvjesnog vremena napustio