Prvi u Evropi: Island ukinuo sve mjere protiv korone

Na Islandu, na kojem živi oko 369.000 ljudi, dosad je zabilježeno 6.637 slučajeva zaraze, a preminulo je ukupno 30 osoba

10193 pregleda5 komentar(a)
Rejkjavik, Foto: Pixabay

Island ukida sve epidemiološke mjere nakon što je 87 odsto populacije starije od 16 godina primilo barem jednu dozu vakcine protiv Kovida-19.

Na Islandu, na kojem živi oko 369.000 ljudi, dosad je zabilježeno 6.637 slučajeva zaraze, a preminulo je ukupno 30 osoba.

S dvije doze vakcinisano je oko 48 odsto starijih od 16 godina, po čemu su se izjednačili s Ujedinjenim Kraljevstvom, te su nešto uspješniji u vakcinaciji od Sjedinjenih Američkih Država.

Prvi u Evropi potpuno ukinuli sve mjere

Sve protivepidemijske mjere su zvanično ukinute juče, čime je Island postao prva evropska država koja je to uradila.

"Sjajno je da se vakcinacija odvija tako brzo i sigurno. Situacija na Islandu je među boljima na svijetu", rekla je premijerka Katrin Jakobsdotir, kako prenosi Indeks.

Torolfur Gudnason, vodeći islandski epidemiolog, rekao je da je u kampanji vakcinacije bilo presudno brzo i tačno informiranje javnosti.

"Ovakav rezultat ne bi bio moguć bez učešća javnosti, a javnost neće učestvovati ako ne vjeruje da su mjere koje preduzimamo mudre i ne razumije zbog čega se preduzimaju", pojasnio je Gudnason.

Putnici u Island i dalje se moraju testirati prilikom ulaska u zemlju, a oni koji nisu vakcinisani moraju prvo provesti pet dana u karantinu, nakon čega se ponovo testiraju.