Uprava zatvora negira da bilo koga diskriminiše

Osuđenik Velibor Bakić trpi torturu u spuškom zatvoru, tvrdi njegov brat Vukota i poziva nadležne da reaguju

16793 pregleda4 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) psihički torturiše osuđenika Velibora Bakića iz Andrijevice i krši njegova zakosnka prava.

To tvrdi brat zatvorenika Vukota Bakić i objašnjava da se to dešava od prvog dana kada ovaj izručen Crnoj Gori iz Srbije, u maju 2018. godine.

Osuđen je za svirepo ubistvo.

Kazao je da je njegov brat žrtva isključivo zbog toga što se deklariše kao Srbin iz Crne Gore.

Iz UIKS-a su negirali te tvrdnje i konstatovali da je zabranjena diskriminacija osuđenog lica po bilo kom, pa i nacionalnom osnovu.

“Dakle, navodi da je neko lice u UIKS-a diskrimisano po nacionalnom osnovu su netačni i neutemeljeni u cjelosti”, navode iz Uprave.

Vukota Bakić, međutim, poziva nadležne iz Ministarstva pravde da se uključe u slučaj i reaguju:

“Ne dozvoljavaju mu da iskoristi svoje pravo i izađe na poluotvoreno, što ga odavno sljeduje. Velibor nema nijednu disciplinsku prijavu za 12,5 godina, koliko se nalazi u zatvoru. Ukazujem i da je Uprava zatvora pogazila zakon kada su mog brata, prilikom transfera iz Srbije, doveli u gori položaj tako što su ga stavili u izolaciju i četvrtu grupu. To prosto nije moguće, budući da postoji međudržavni sporazum koji garantuje da osuđeno lice ne može biti dovedeno u gori položaj od onog koji je imao. U slučaju mog brata, to je grubo prekršeno”.

On kaže da animozitet prema njegovom bratu ima i jedan od načelnika jer je “uspješan fudbalski menadžer, što mnogima očigledno ne odgovara”.

“Zbog svega, Apelujem na Ministarstvo pravde, predsjednika Vlade i sve nadležne institucije da se ispita slučaj i da se stane na put kriminalnoj samovolji moćnika iz UIKS-a koji nastoje biti iznad zakona. Ponavljam, moj brat nema nijedan disciplinski prestup, zbog čega je odavno trebalo da bude u otvorenom dijelu zatvora. Razlog više je taj što mu nije ostalo još mnogo da bude u zatvoru i neophodno je, a kako to Zakon predviđa i svi akti koji se odnose na poštovanje prava osuđenih lica, da se boravkom među ‘slobodnjake’ polako počne adaptirati za izlazak na slobodu, do čega mu je ostalo dvije i po godine”, dodaje Bakić.

Presudom Apelacionog suda Srbije, Bakić je osuđen na kaznu od 15 godina zatvora za svirepo ubistvo Smaila Tarića iz Malog Zvornika u avgustu 2008. tako što mu je mačetom odsjekao glavu. Tarićevo tijelo potom je raskomadano.

Odrubljena glava Smaila Tarića pronađena u crnoj plastičnoj kesi 22. avgusta 2008. u Bulevaru kralja Aleksandra kod broja 318 poslije anonimne dojave upućene beogradskim medijima, dok je policija sjutradan u Karađorđevom parku u Beogradu, preko puta Veterinarskog fakulteta pronašla i Tarićevo tijelo u žbunju.

Bakić je prethodno prvostepenim presudama u dva navrata bio osuđivan za teško ubistvo na kazne od 35, pa 20 godina zatvora. Drugooptuženi u tom slučaju bio je Miloš Rašić (32) ali on je pravosnažno oslobođen optužbi da je učestvovao u Tarićevom ubistvu.

Prema tužilačkom aktu koji nije dokazan, Bakić i Rašić, namamili su Tarića u Karađorđev park pored Veterinarskog fakulteta, u noći između 18. i 19. avgusta 2012, gdje mu je Bakić iz nekoliko pokušaja mačetom odrubio glavu. Tarićevo tijelo su potom zapalili, kao i mačete kojima je počinjeno ubistvo.

U optužnici je kao motiv ubistva navedena Bakićeva sumnja da ga je Tarić prijavio policiji. S. Đ.

U toku je odlučivanje o reklasifikaciji zatvorenika

Reklasifikacija zatvorenika obavlja se dva puta u toku kalendarske godine - u junu i decembru, a izuzetno ako za to postoje opravdani razlozi, može se izvršiti još jedna reklasifikacija.

To su “Vijestima” saopštili iz UIKS-a.

“U toku je odlučivanje o reklasifikaciji zatvorenika za jun 2021. godine, što znači da odluka nije objavljena, te tako zatvorenici nijesu još upoznati sa njom. Prilikom odlučivanja o reklasifikaciji zatvorenika, posebno se uzimaju u obzir efektivno izdržani dio kazne, procjena rizika, ponašanje i vladanje zatvorenika, zalaganje na radu, postignuti stepen realizacije programa tretmana i reintegracije i bezbjednosna procjena. Na odluku o reklasifikaciji zatvorenik može uložiti žalbu ili pisati pritužbe na način kako je to predviđeno propisima, ako smatra da mu je predmetnom odlukom neko pravo povrijeđeno. U cilju zaštite podataka koji se odnose na ličnost zatvorenika, informacije o napredovanju u programu tretmana i ostalih informacija koje se nalaze u ličnom listu zatvorenika ne možemo Vam dostaviti na uvid. (shodno čl 23 stav 3 Zakona oizvršenju kazne zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti, obrada podataka iz matične knjige i ličnog dosijea i drugih podataka o zatvoreniku vrši se u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita podataka o ličnosti, a istim zakonom članom 5 zabranjena je diskriminacija osuđenog lica po bilo kom osnovu, što se u UIKS-a poštuje u cjelosti)”, navodi se u odgovorima UIKS-a.