Konkurs za Tužilački savjet okončan, prijavili se i Borivoje Đukanović i Nikola Medojević

Konkurs za mjesto koje pripada NVO u Tužilačkom savjetu otvoren do kraja mjeseca

44262 pregleda24 komentar(a)
Borivoje Đukanović, Foto: Boris Pejović

Na konkurs za četiri mjesta na kvoti uglednih pravnika u novom Tužilačkom savjetu, koji je okončan 1. jula, javilo je šestoro advokata, a da li je to konačan spisak iz Skupštine nijesu potvrdili a ni demantovali.

Dokumenta su matičnom skupštinskom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, dostavili i advokati Borivoje Đukanović i Nikola Medojević.

“Vijesti” su ranije objavile da su to učinili i advokatica Marica Babović, advokati Siniša Gazivoda, Nikola Bulatović i Dalibor Kavarić.

Odbor je 21. juna raspisao odvojen konkurs i za jedno mjesto u TS koje treba da pripadne civilnom sektoru, a taj poziv je otvoren mjesec dana.

Izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu propisana je promjena odnosa snaga u TS, gdje su do sada tužioci imali većinu.

Novim zakonom, od 11 članova TS, četvoro je iz redova uglednih pravnika, pet tužioca, jedan je iz NVO sektora i jedan iz Ministarstva pravde.

Namjera nove vlasti je da promjenama u sastavu Tužilačkog savjeta otvari put za smjenu v.d. VDT-a i Glavnog specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju, jer je nova vlast kao i dio javnosti nezadovoljna rezultatima rada Državnog tužilaštva, smatrajući da je selektivno radilo posao.

Svi advokati koji su dostavili prijave na oglas Odbora za politički sistem javnosti su poznati po kritičkim stavovima prema bivšoj vlasti i pravosuđu, a većina njih je ideološki bliska političkim stavovima uglavnom partija koje čine Koaliciju za budućnost Crne Gore.

U Skupštini ne žele da kažu ko se prijavio na oglas za TS. Tvrde da su “koverte zapečaćene” i da će spisak prijavljenih biti javno dostupan.