Kacumata: Japan podržava Crnu Goru kao predvodnicu u procesu proširenja EU

"Izražavam očekivanje da će tokom aktuelnog saziva crnogorskog parlamenta biti pokrenuta parlamentarna saradnja dvije države", istakao je Kacumata

1527 pregleda0 komentar(a)
Kacumata i Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Japan podržava Crnu Goru kao predvodnicu u procesu proširenja Evropske unije (EU), saopštio je Takahiko Kacumata, ambasador Japana u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se danas sa Kacumatom.

"Međuparlamentarni dijalog predstavlja dijalog između naroda. Izražavam očekivanje da će tokom aktuelnog saziva crnogorskog parlamenta biti pokrenuta parlamentarna saradnja dvije države", istakao je Kacumata.

Iz Skupštine je saopšteno da je govoreći o kontekstu odnosa Crne Gore i Japana, Bečić "potvrdio dobre i prijateljske bilateralne odnose, ukazavši na važnost unapređenja saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, naročito turizma i kulture".

"Crna Gora nastavlja snažan evropski i evroatlantski spoljnopolitički put, kao i usmjerenost na kvalitetnu regionalnu saradnju", istakao je Bečić.

Iz Skupštine su kazali da je sastanak bio prilika da Bečić "uputi zahvalnost Kacumati na kontinuiranoj razvojnoj pomoći i podršci koju Japan pruža Crnoj Gori".

"Naglašavajući značaj parlamentarne saradnje, predsjednik Skupštine je izrazio uvjerenje da će parlamentarna diplomatija doprinijeti intenzivnijoj ekonomskoj saradnji", piše u saopštenju.

Iz Skupštine su kazali i da je "uz ohrabrenje spoljnopolitičkog kursa naše zemlje, japanski ambasador posebno pozdravio demokratski put i evropsku aspiraciju Crne Gore".

Navodi se i da se u dijelu ekonomskih odnosa, Kacumata "osvrnuo na prisutnost respektabilnih japanskih kompanija u Crnoj Gori, ali i na mnogobrojne potencijale novih ulaganja u privredni sektor".

"Sagovornici su razgovarali i o predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju, uz obostrano očekivanje organizovanja uspješne sportske manifestacije, kao i dobrog plasmana crnogorskih sportista", zaključuje se u saopštenju.