Španija - obećana zemlja za najbolje CG fudbalere: Mijatović, Savić, Jovetić, Brnović, Delibašić... Osmajić

Crnogorcima prija igranje u La Ligi

20888 pregleda6 komentar(a)
Foto: Goal.com

Milutin Osmajić, 21-godišnji napadač, potpisao je trogodišnji ugovor sa Kadisom, iz CFL, iz Sutjeske, preselio se u La Ligu...

On će naredne sezone biti četvrti crnogorski fudbaler, koji će igrati u elitnom španskom takmičenju, s tim da mu predstoji težak period prilagođavanja i dokazivanja...

U La Ligi će, pored njega, sigurno igrati Stefan Savić, koji je odavno dokazani as Atletika i jedan od najboljih defanzivaca, a ukoliko u prelaznom roku ne promijene klub i Nikola Vukčević, koji je u Levanteu, te Esteban Saveljić, koji se sa Rajo Valjekanom vratio u prvu ligu.

Savić (30) je već šest godina u Atletiku, upisao je 202 nastupa za “kolćonerose”, ima tri trofeja – šampionski ove godine, te Ligu Evrope i Super kup Evrope 2018.

foto: Marca

Blistavim igrama minule sezone izabran je u svim anketama u idealni tim prvenstva, bio je lider Atletika u pohodu na titulu. Uskoro bi, kako najavljuju španski mediji, trebalo da potpiše i novi ugovor.

Vukčević (29) je najskuplji igrač u istoriji Levantea, plaćen je 8.9 miliona eura avgusta 2018. godine, kada je došao iz Brage.

U prve dvije sezone imao je značajnu ulogu u timu, prošle su ga povrede potpuno izbacile iz ritma – zbog velikih problema sa leđima (diskus hernija) odigrao je samo 13 mečeva u La Ligi.

Saveljić (30) je u Španiji od 2015. godine, kada je došao iz argentinske Defense e hustisije u Almeriju. Međutim, još nije upisao nastup u La Ligi, već je svih šest godina proveo u Segundi, a posljednje dvije u Rajo Valjekanu, sa kojim je izborio promociju.

foto: twitter.com/RayoVallecano

Ukupno je upisao 149 utakmica, postigao šest golova, a vjeruje da će dočekati i prve minute u elitnom takmičenju.

U La Ligi bi mogao da zaigra i Uroš Đurđević (27), napadač Sportinga iz Hihona, drugi strijelac druge lige prošle sezone. Za njega se interesuje nekoliko prvoligaša, prije svih Majorka.

Španija je, može se reći, i obećana zemlja za crnogorske fudbalere...

Predrag Mijatović je, naravno, legenda španskog fudbala, da nije uradio ništa osim što je dao gol za pobjedu u finalu Lige šampiona 1998. godine, protiv Juventusa, bio bi kultna figura Reala. On je i simbol Valensije – ukupno je u Španiji odigrao 236 mečeva i postigao 104 gola u svim takmičenjima.

Odličnu karijeru u španskom fudbalu, za šest godina u Espanjolu (1994-2000) napravio je Branko Brnović (127 utakmica).

Andrija Delibašić je igrao i davao golove za Majorku i Rajo Valjekano u elitnom rangu španskog fudbala.

foto: Marca

U Sevilji je sjajnu polusezonu 2017. godine imao Stevan Jovetić, kao pozajmljen igrač Intera, a na “Pishuanu” su prije njega igrali Željko Petrović, Igor Gluščević i Dejan Vukićević, za Sporting Hihon je branio Dragoje Leković, za Majorku nastupao Ardijan Đokaj...