"Vrijeme je da počne kažnjavanje zločina počinjenih u CG i u njeno ime - deportacija, Bukovica, Šrtpci, Kaluđerski laz"

Iz Spomen parka civilnim žrtvama ratova na Pobrežju u Podgorici poslate su poruke da genocid u Srebrenici mora ući u crnogorske udžbenike, da se moraju kazniti i ratni zločini u Crnoj Gori kao i da se nijedan zločin ne smije koristiti za političko nadgornjavanje

13576 pregleda8 komentar(a)
Danas na Pobrežju, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Uz poruku "Da se nikad i nikome ne ponovi", u organizaciji Bošnjačkog vijeća, u Podgorici je obilježen Evropski Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i Dan sjećanja na civilne žrtve ratova na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine.

Iz Spomen parka civilnim žrtvama ratova na Pobrežju u Podgorici poslate su poruke da genocid u Srebrenici mora ući u crnogorske udžbenike, da se moraju kazniti i ratni zločini u Crnoj Gori kao i da se nijedan zločin ne smije koristiti za političko nadgornjavanje.

Uz recitale i polaganje cvijeća, u Spomen parku civilnim žrtvama na Pobrežju, u Podgorici, obilježen je Evropski Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i Dan sjećanja na civilne žrtve ratova vođenih na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine.

"Dan sjećanja je prilika kada svi treba se prisjetimo i zaćutimo pred bolom žrtava mračnih dešavanja 90-ih na prostoru bivše nam domovine. Srebrenica jeste simbol nezapamćenog stradanja jednog naroda ali i sibmol civilizacijskog posrnuća zbog kojeg moramo da se stidimo i da tražimo oprost", istakao je Aldemar Ibrahimović iz Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

Iz Bošnjačkog vijeća kažu da je dobro što je Crna Gora usvojila Rezoluciju i ranije Deklaraciju o genocidu u Srebrenici, ali poručuju da one moraju biti osnov za djelovanje.

"Crna Gora ne smije biti zemlja dobrih rezolucija i nekažnjenih zločina. Vrijeme je da počne kažnjavanje zločina počinjenih u Crnoj Gori i u njeno ime – deportacija, Bukovica, Šrtpci, Kaluđerski laz... I vrijeme je da u udžbenike uđe istina o srebreničkom genocidu i svim ostalim zločinima", kazao je Ibrahimović.

Ombudsman Siniša Bjeković kaže da još tinja osjećaj krivice i pitanje – je li se moglo učiniti više, onda kada se to desilo.

Važno je, ističe, ostaviti poruku.

"Da se nijedan zločin, a posebno ne ovakav kakav se desio na ovaj nesrećni dan ne koristi za političko i drugo nadmetanje u kome je važnije zločin mjeriti drugim zločinom, žrvu drugom žrtvom, narod drugim narodom. Dušom, za duše onih koji zaslužuju naše sjećanje i naše poštovanje, zaboravimo sve naše podjele, i budimo, bar u ovakvim trenucima, jednostavno ljudi", poručio je Bjeković.

Vijence su, između ostalih položili, predstavnici Bošnjačkog vijeća, zatim ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, sa kojim je bio i državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić, kao i delegacija Glavnog grada na čelu sa gradonačelnikom Ivanom Vukovićem.