Ko sam? Šta sam? Odakle dolazim? Gdje idem?

Nakon Enesa Halilovića, večeras će se u Budvi predstaviti Andrija Radulović

2675 pregleda0 komentar(a)
Foto: Grad teatar

Vječna pitanja: Ko sam? Šta sam? Odakle dolazim? Gdje idem?, ona su na koje odgovore traži i Enes Halilović, pripovjedač, pjesnik, dramski pisac, dobitnik niza književnih priznanja. On se u četvrtak veče predstavio na Trgu pjesnika u Budvi, u okviru književnog programa Grad teatra.

“Te četiri kratke rečenice naći ćete i u Epu o Gilgamešu i u Šeherezadi. Svaki čovjek, svaki muškarac, žena, dijete, svako postavi sebi ova pitanja. Gdje mi svi idemo? Šta je ishodište svega ovoga što mi živimo? Zapravo je jedna od poruka cjelokupne moje proze prisutna i u ovom romanu - da sve što sudbina želi od nas, sve se to lako i odigra. Sudbina lako rješava stvari koje su nama veoma zamršene. Ovdje u mom romanu imate nekoliko desetina sudbina koje su upletene, ali na kraju kada treba pronaći sebe i saznati istinu o sebi, sve se to desi lako i neosjetno”, istakao je Halilović.

On je govorio o svom nagrađivanom romanu “Ljudi bez grobova” koji je početkom mjeseca promovisan i u Narodnoj biblioteci Budve. Moderatorka na Trgu pjesnika bila je Ksenija Rakočević, saradnica na Studijskom programu za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti, na Filološkom fakultetu u Nikšiću.

Književni program festivala Grad teatar, nastavlja se večeras kada će svoju knjigu poezije „Kad bih plakao kao vinograd“ predstaviti Andrija Radulović, na Trgu pjesnika u 21 čas. Moderator večeri je pjesnikinja Milica Kralj.

Radulović je rođen je 1970. godine u Podgorici, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Istoriju je studirao na Univerzitetu Crne Gore, a Fakultet razredne nastave završio je na Novosadskom univerzitetu. Objavio je više zbirki poezije, dobio je niz domaćih, regionalnih i međunarodnih književnih nagrada i priznanja. Pjesme su mu zastupljene u velikom broju domaćih i stranih izbora, pregleda, atlasa i antologija poezije.

Na sjutrašnjem programu, u 21 čas na sceni između crkava, je predstava „Selestina“, po motivima drame Fernanda de Rohasa, a u režiji Milana Neškovića. Predstava je koprodukcija JU „Grad teatar“ Budva i Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

U ovom komadu igraju: Nataša Ninković, Aleksandar Đurica, Nikola Rakočević, Marta Bjelica, Nikola Šurbanović, Emir Ćatović, Anđelika Simić, Maja Stojanović i Katarina Žutić. Predstava je na programu i 19. jula, u ponedjeljak, sa početkom u 21 čas.