„ODT da istraži moguće malverzacije i koruptivne radnje u poslu sa mHE“

„Bila je ovo duga godina za mještane, vlasnike imanja i porodice ovog sela, koji su dali sve od sebe da sačuvaju rijeke od devastacije", kazao je Novović

6675 pregleda2 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Dragana Šćepanović

Mještani Kraljske Bare sa protestnog skupa poručili su da, tokom minulih 12 mjeseci, od kako su spriječili gradnju malih hidroelektrana (mHE) u tom selu, pomaka nije bilo. Oni su, 24. jula lani, zaustavili mašine izvođača radova na mHE, a od tada, stražama, blokadama saobraćajnica ka gradilištu i protestima, sprječavaju nastavak radova.

U tom selu na za gradnju mHE na tri vodotoka koncesije je dobila firma Dekar energy.

foto: Dragana Šćepanović

„Bila je ovo duga godina za mještane, vlasnike imanja i porodice ovog sela, koji su dali sve od sebe da sačuvaju rijeke od devastacije. Svejedoci smo kako su se minulih godina država i koncesionari odnosili prema ovom kraju . Moramo stalno da ponavljamo svoju argumetaciju i da budemo dosljedni, jer nas nadležne državne služb, izgleda, na čuju. Ukazujemo godinu već na iste činjenice i stanje na trenu koje se nije mijenjalo, a nemamo nikakav odgovor“, kazao je Vladimir Novović.

On je podsjetio da“ niko mještane Kraljskih Bara niko nije pitao da li su za to da se 10 kilometara rječnih korita ostavi suvim, a da se voda u cijevi hvata na vodoizvorištima Ljubaštice, Crnje i Čestogaza“.

Novović kaže i da „mještani u bilo kojoj instituciji nailaze na zid ćutnje“ i da „nikakvog odgovora i zaštite od države nemaju“.

„Očekujemo da se Opština Kolašin aktivnije uključi u zaštitu prostora i prava mještana Kraljskih Bara. Sve problema koje imamo , struja, voda, put, pa sada i vode, koje su do skoro bile netaknute, čine osnov života u ovom kraju...Sve što se izgradilo u Kraljskim Barama urađeno je samodoprinosom. Ovaj kraj je zapostavljen od Opštine i države i to je sramno“, tvrdi Novović.

On kaže da „Osnovno državno tužilaštvo treba da se uključi i istraži moguće malvrezacije i koruptivne radnje u slučaju mHE u Kraljskim Barama“.

„Tražimo da država ne daje povlastice tajkunima i interesnim grupama na projektima štetnim po prirodu, po zdravlje stavnovnika, po državu , po biljni i žuivotniski svijet... Tražimo da državne službe savjesno rade svoj posao. Sramno je što neki državni službenici rade protiv mještana. Međutim , pohvalio bih rad i pojedinih državnih službenika koji su svoj posao odradili revnosno“, reko je Novović.

On je podsjetio da mještani Kraljskih Bara, pored brojnih infrastrukturnih problema, koji određuju kvalitet života u tvom kraju imaju teškoće i sa snabdijevanjem električnom energijom. Za 14 mjeseci, tvrdi, Novović, čak dva nije bilo struje u tom kraju.

On je ponovo saopštio nezadovoljstvo radom Ministarstva ekologije , prostornog planiranja i urbanizma.

foto: Dragana Šćepanović

Novica Dragojević je podsjetio da su do sada izgrađene 32 mHE u Crnoj Gori i na taj način, kako tvrdi, „110 kilometara uništenih rječnih tokova i uništenog biodiverziteta“.

Predsjednik Mjesne zajednice (MZ) Milovan Labović kazao je da su uputili i pisani poziv ministrima Mladenu Bojaniću i Rataku Mitroviću i potredsjedniku Vlade Dritanu Avazoviću „da dođu u Kraljske Bare i uvjere se u stanje na terenu“. Kako je Labovi kazao, odgovor, u kojem ih obavještava o spriječenosti da dođe, stigao je jedino od minsitra Bojanića. Onim što im je još Bojanić napisao, kaže Labović, ohrabrije.

„Naša jedina politika je odbrana rijeka, i ove prirode, a u konačnom i naših života. To nam je jedni cilj. Nadamo se da će ministarstva shvatiti i dijeliti sa nama ta nastojanja“, rekao je Labović.

Mještani Kraljskih Bara najavili su nastvak protestnih skupova, a minule sedmice i moguću radikalizaciju protesta „u skladu sa zakonom“. Direktorat za inspekcijske poslove u maju je donio mjeru provremene zabrane radova na vodotocima u Kraljskim Barama i Rečinama.