Savjet ne interesuju “nikšićki Mađari”

Čivović kaže da ga čudi odgovor Savjeta, s obzirom na to da su u slučaj prodaje upravne zgrade Boksita umiješani visoki funkcioneri iz Privrednog suda i bivši lokalni funkcioneri

4846 pregleda3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije nije nadležan za slučaj prodaje upravne zgrade Rudnika boksita u Nikšiću, navodi se u odgovoru tog tijela bivšem radniku Rašu Čivoviću.

Čivović je dopis Vladinom Savjetu uputio 22. aprila, sa molbom da to tijelo reaguje povodom tendera za prodaju preostale imovine Rudnika bokista, odnosno upravne zgrade, jer “može nastati šteta po povjerioce u iznosu od 800.281 eura”.

U odgovoru Savjeta navodi se da su na sjednici 14. maja donijeli zaključak da predstavka Čivovića nije u nadležnosti Savjeta, s obzirom na definiciju visoke korupcije koja je predviđena članom 2 Poslovnika o radu.

“Korupcija na visokom nivou, po pravilu, obuhvata radnje, aktivnosti ili propuštanja koja su učinjena od strane visokih javnih funkcionera ili visokih državnih službenika u namjeri ostvarivanja privatnog interesa, na štetu javnog dobra, javnih prihoda ili koja su prouzrokovala ili mogu prouzrokovati kršenje prava u najznačajnijoj mjeri”, piše u odgovoru Savjeta.

Čivović za “Vijesti” kaže da ga čudi takav odgovor Savjeta s obzirom na to da su u slučaju prodaje upravne zgrade Boksita umiješani visoki funkcioneri iz Privrednog suda i bivši lokalni funkcioneri.

“Neki čudan dil stečajne uprave i Uniprom metala oko upravne zgrade, a od iste prodaje bivši stečajni upravnik namjerno je prouzrokovao štetu kako bi se naplatila firma ‘Vagonimpex’ iz Mađarske, a sve sumnje dovode do toga da su to nikšićki Mađari”, napisao je Čivović u dopisu Savjetu.

Uz konstataciju i sumnju u veliku korupciju, on pita odakle sada preostala imovina kad je firma Uniprom metali kupila imovinu u stečaju uz napomenu da se ne može dobiti nijedan podatak u vezi sa stečajem u Rudnicima boksita.

Čivović je podnio krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg i sadašnjeg stečajnog upravnika tog preduzeća Zdravka Cicmila i Mladena Markovića zbog prodaje upravne zgrade i “sumnje da je u pitanju dil kako bi se od prodaje upravne zgrade naplatila firma ‘Vagonimpex’ iz Mađarske”.

Od prodaje upravne zgrade za koju je neuspješno raspisivano nekoliko oglasa za prodaju trebalo bi da se izmire zaostale zarade rudarima, zbog čega su oni protestovali u petak ispred Privrednog suda. Nakon protesta ispred Privrednog suda, bivši rudari su se okupili ispred zgrade Vlade. Njihovi predstavnici primljeni su na razgovor u kabinet potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Nikšićki Boksiti su u stečaju od druge polovine novembra 2013. godine, a preduzeće Uniprom, biznismena Veselina Pejovića preuzelo ih je 2016. godine.