Bojović tvrdi da su on i supruga mete, ASK da nisu

Na sjednici Odbora, poslanik DF-a naveo da se Agencija ustremila na njega i suprugu, ministarku zdravlja

12342 pregleda14 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Dragan Bojović kazao je juče da su on i njegova supruga, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, meta Agencije za sprečavanja korupcije. Iz Agencije, međutim, insistiraju da to nije slučaj i da samo rade svoj posao.

N jučerašnjoj sjednici skupštinskog Odbora za antikorupciju, on je kazao da se ta institucija detaljno bavi njegovom porodicom “od kad sam počeo da kritikujem Agenciju i da dovodim u pitanje rad direktorice”, a kao primjer iskoristio slučaj supruge.

“Utvrđene su neke nepravilnosti. Mi smo uredno platili sankciju i sve nepravilnosti na koje je ukazala Agencija unijeli u izvještaj. Međutim, Agencija se sad opet za isti izvještajni period bavi mnome i mojom suprugom i opet nalazi nekakve marginalije, tehnikalije i tako dalje da bi nas sankcionisali”, kazao je on na sjednici.

Bojović je dodao da je direktorica Jelena Perović ispitivala ministarku zbog pojedinih imenovanja u zdravstvenom sistemu, navodeći kao primjer direktora Institut za javno zdravlje (IJZ), tvrdeći da to nije u nadležnosti same Agencije.

Agencija je u aprilu utvrdila ugrožavanje javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije u postupku imenovanja Igora Galića za direktora IJZ. On je imenovan na predlog ministarke.

Perovićeva je odgovorila da Agencija ima nadležnost da se miješa i da će se miješati u svakom trenutku kada procijeni da nisu poštovani propisi a “koji mogu dovesti do neravnopravnog takmičenja svih kandidata koji apliciraju za bilo koje mjesto”.

“Naša dužnost je da ukažemo na nepravilnosti, ne da bi neko bio prozvan, ne da bi bilo ko bio sankcionisan, nego da se neke stvari ne bi ubuduće ponavljale”, kazala je ona na sjednici Odbora, dodajući da zviždači najčešće prijavljuju upravo probleme koji se tiču zapošljavanja.

Predsjednik Savjeta Momčilo Radulović kazao je da je dužnost Agencije da svaki put kazni javnog funkcionera koji prekrši zakon. “U ovoj prostoriji je najmanje troje ljudi prema kojima je sproveden postupak i koji su kažnjeni od strane Agencije”, ukazao je on.

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Vesna Pavićević kazala je da “za raliku od Bojovića, ja sam izuzetno zadovoljna što ste me pozvali da mi ukažete na grešku koju sam imala u izvještaju”. “Bila sam oduševljena do kojih preciznosti i kako profesionalno to radite”, kazala je ona na sjednici Odbora.