Doprinos uzdizanju kulturne svijesti kroz umjetnost

Izložbom pet mladih umjetnika obilježena prva Likovna kolonija Creative Huba

2022 pregleda0 komentar(a)
Akvareli nastali tokom petodnevne likovne kolonije, rad Alekse Tomovića, Foto: Creative Hab

Prva Likovna kolonija Creative Huba održana je početkom jula, a preksinoć je u Starom gradu Baru ispred Palate 85 otvorena i izložba radova nastalih na istoj. Pet umjetnika učestvovalo je na Likovnoj koloniji, a tokom petodnevnog kolektivnog života i rada, inspiraciju su pronašli u ambijentu u kojem borave, te na taj način realizovali i popularizovali likovno stvaralaštvo.

Ljubitelji slikarstva imali su priliku da vide radove diplomiranih umjetnika Ine Martinović, Alekse Tomovića, Ane Šćekić, Irvina Masličića i Marka Rakonjca, a većina se predstavila sa po dva rada.

”Istorijski dragulj simbol je našeg kraja u riznici artefakta kao jedinstvena figura, skup kultura pod uticajem svih strana svijeta, prkoseći vremenu i vladajući prostorom dominira Stari grad Bar. Obogaćen još jednim kulturno-umjetničkim uporištem, Kreativni Hab nastoji da pravda znamenje koje nosi prostor u kome se nalazi i doprinese uzdizanju kulturne svijesti kroz umjetnost. Prva barska likovna kolonija održala se od petog do devetog jula u prostorijama Kreativnog Haba u Starom gradu, gdje su umjetnici boravili i stvarali. Svoj talenat i ljubav prema radu i profesiji na prvoj likovnoj koloniji iznijeli su naši akademski umjetnici Ina Martinović, Ana Šćekić, Irvin Masličić, Aleksa Tomović i Marko Rakonjac, a na čijem učešću i djelu stoje zahvalni Kulturni centar Bar, Stari grad i Kreativni Hab kao organizator programa i manifestacije”, kazala je na otvaranju izložbe Maja Čakalović, program menadžer Kreativnog Haba i vajarka.

Umjetnici su za ovu priliku sami birali teme koje će biti na njihovim radovima, a cilj im je bio da u sklopu kolonije podstaknu propagiranje, popularizaciju i realizaciju likovnog stvaralaštva, čime se obogaćuje kulturna baština.