O ljubavi prema umjetnosti

Predstavom “Đokonda” mlade rediteljke Dušanke Belade zatvoren je pozorišni segment Barskog ljetopisa

2384 pregleda0 komentar(a)
Ekipa predstave "Đokonda", Foto: Danilo Dado Pavlović

Pozorišni segment 34. Barskog ljetopisa preksinoć je zatvoren predstavom “Đokonda”, crnogorske rediteljke Dušanke Belade na Sceni u Starom Baru. Njoj je ovo prva predstava koju je radila za Crnogorsko narodno pozorište.

Čovjeka koji je bio zaljubljen u umjetnost kroz sliku Đokonde ili Mona Lize, remek-djelo čuvenog renesansnog slikara Leonarda da Vinčija, glumi Zoran Vujović. On tumači lika koji je Mona Lizu otuđio 1911. godine, a prethodno je pomagao u izgradnji zaštitnog stakla za ovu sliku, pa je znao i kako da je uzme.

Predstava je nastala po drami “Žena koja se igra” Viktora Lodata i zasnovana je na čudnom istorijskom incidentu kada je italijanski slikar ukrao “Mona Lizu” iz Luvra i čuvao je u svom stanu u Parizu dvije i po godine. Kroz seriju monologa, predstava zamišlja život Vinćenca Peruđe, kradljivca Đokonde, od godina provedenih u potkrovlju do njegovog kasnijeg života u Italiji. Pored glavnog junaka, radnju upotpunjuju i likovi čiji se sastav kreće od italijanskog monaha iz 15. vijeka do francuskog modernog umjetnika Marsela Dišana.

Pored Vujovića koji tumači glavnu ulogu, Slavko Kalezić i Branka Otašević su imali zadatak da u predstavi tumače po tri lika gdje su i pokazali vještinu sjajne tranformacije. Značajne uloge za imali su i dječak Pavle Bogićević i djevojčica Hana Jovićević. Mlada rediteljka je kazala da je i pored velike odgovornosti imala potrebu da se igra i eksperimentiše.

Beladi je ova priča bila toliko inspirativna da svoju prvu predstavu veže za nju jer, kako ona kaže, na ovom svijetu ne postoji čovjek koji ne zna za Mona Lizu.