All Stars Strings Ensemble Montenegro održao koncert u sklopu Barskog ljetopisa

Večeras će nakon promocije knjige „Podrumijske priče“ autora Zorana Gojića biti spuštena zavjesa na 34. Barski ljetopis, saopštavaju iz PR službe te organizacije

1274 pregleda0 komentar(a)
Foto: Danilo Dado Pavlović

Na Ljetnjoj pozornici Doma kulture, u sklopu 34. Barskog ljetopisa, sinoć je održan poslednji koncert.

All Stars Strings Ensemble Montenegro je prezentovao publici poznate teme klasične muzike kao i prepoznatljive tango motive, zajedno sa popularnim filmskim temama.

Bazično prepoznati kao quartet „Unique“, uz dodatak iskusnih umjetnika s bogatim scenskim iskustvom, formiran je veliki kamerni sastav koji broji deset članova i to za potrebe ovogodišnjeg festivala Barski ljetopis.

All Stars String Ensemble Montenegro 2021 čine: Verica Čuljković, Ana Rašović, Teodora Kaličanin, Sonja Vojvodić- violine, zatim Anda Dizdarević i Danijela Drašković – viole, Ana Dulović i Vladimir Drobnjak – violončelo, Andrijana Ramović – kontrabas i Mladen Lalović – perkusije.

„Naš matični žanr kojim se bave svi članovi orkestra je klasična muzika, a djela klasične muzike za kvartet postoje aranžmanski i najdraže nam je svirati takav repertoar. Međutim, još od početka željeli smo se oprobati u drugim žanrovima i pokažemo da klasični gudački kvartet može izvoditi i djela popularne muzike. Međutim u početku je bilo teško sačiniti takav repertoar, jer to nije bilo popularno i dugo smo pripremali aranžmane. Pisanje aranžmana je bio najteži dio, ali vremenom se repertoar proširivao, počeli smo sa tango i filmskom muzikom, zatim dodali evergrine, a sada od svakog žanra imamo spremljen po cjelovečernji repertoar, ako ne i više“, objasnila je vođa kvarteta „Unique“ Verica Čuljković.

Tokom ovogodišnjeg Barskog ljetopisa, koji je trajao tri sedmice publika je uživala u 24 programa, koncepcijski podijeljenih u šest segmenenata: pozorišni, filmski, književni, likovni, muzički i program bARS.

Veče koje će staviti tačku na ovogodišnji program omaž je autoru Zoranu Gojiću, a osmišnjeno je kao promocija knjige „Podrumijske priče“.

O njemu će od 20.30 ispred Dvorca kralja Nikole govoriti Neđeljko Đurović.

Zoran Gojić (Bar, 1973) više od tri decenije je slušao i zapisivao priče i legende iz okoline Bara. Bio je izuzetan poznavalac grada i okoline - običaja, govora i ličnosti koje su obilježile zajednički život žitelja sve tri vjere.

Njegov doprinos pri izradi nekoliko monografija o našem gradu bio je od suštinskog značaja za rasvjetljavanje događaja i sudbina opisanih u njima. Preminuo je juna 2021. godine, a Gojićevu jedinu knjigu “Podrumijske priče” (Mediteran Multimedia, 2021), koja je zbir biranih legendi, priča i anegdota koje je sakupljao, predstaviće njegovi prijatelji.

Večeras će nakon promocije knjige „Podrumijske priče“ autora Zorana Gojića biti spuštena zavjesa na 34. Barski ljetopis, saopštavaju iz PR službe te organizacije.