Kolašin: Hrpom kamenja protiv investitora i opštine

Porodica Minić, koja je vlasnik parcele ne dozvoljava prolazak mehanizacije izvođača i podizvođača radova na objektu koji se gradi novcem danilovgradskog preduzeća “Eurozox”

15634 pregleda5 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović

Na prilaznom putu ka jednoj od najvećih stambenih zgrada u izgradnji u Kolašinu je danima gomila kamenja, pa se zbog toga ne može do gradilišta. Porodica Minić, koja je vlasnik parcele na kojoj je put ne dozvoljava više prolazak mehanizacije izvođača i podizvođača radova na objektu koji se gradi novcem danilovgradskog preduzeća “Eurozox”.

Kako je ispričala “Vijestima” Sanja Minić, na takav potez odlučili su nakon što je put godinu korišten bez ikave nadoknade.

Opština, priča ona, do sada nije eksproprisala tu parcelu, nije plaćala naknadu, a novac za korišćenje prilaznog puta nije dobila ni od invenstitora.

”Mjesecima koriste put koji je na parceli u našem vlasništvu. Početni dogovor je bio da ćemo dobiti naknadu za to, međutim, to se nije desilo. Sada smo postavili žicu i gomilu kamenja. Tek nakon toga predstavnici investitora su se javili i ponudili naknadu za par mjeseci. Nećemo pristati na to”, kaže Minić.

Prema njenim riječima, neće dozvoliti bez pravične naknade ni prolazak budućim vlasnicima stanova u novoj zgradi. Put je, objašnjava ona, napravljen za prilaz kućama, izgrađenim na placevima koje su Minići ranije prodali.

Minić kaže i da je nekorektan odnos osjetila od preduzeća, koje je bilo podizvođač na zgradi. Tvrdi da joj ta firma duguje par hiljada eura na ime neizmirenih obaveza za hranu i smještaj radnika u objektu, koji je, takođe, njeno vlasništvo.

”Investitor, odnosno, izvođači radova sada nalaze alternativna rješenja i prolaze preko parcela drugih vlasnika. Smatram da je nekorektno i nepravedno da to rade, nakon ovoliko dugo besplatnog korišćenja putana našem zemljištu. Nije ovo nikakav javni put i o tome je trebalo misliti prije početka gradnje”, kaže Minić.

Iz preduzeća “Eurozox” juče nije bilo moguće dobiti informaciju o tome da li je i u kojoj mjeri blokada puta usporila radove na objektu.

Iz odgovora kolašinske lokalne uprave jasno je da toj kompaniji nije prije početka gradnje obezbijeđana adekvatna putna infrastruktura. No, u Sekretarijatu za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj kažu da planiraju eksproprijaciju parcele Minića na kojoj je put, to jest da su taj proces započeli.

”Pokrenut je postupak i urađen elaborat, Sve je poslato komisiji za procjenu vrijednosti. Međutim, omaškom komisija je procijenila samo jedan dio, pa je poslat i zahtjev za dopunu. Nakon što komisija procijeni vrijednost, biće moguće okončati proces eksproprijacije”, kazali su u resornom sekretarijatu.

Prema podacima iz Sekretarijata za finansije, “Eurozox” je izmirio oko 43.00 eura naknade za opremanje gradskog građevinskog zemljišta. To je polovina od ukupnog iznosa koji ta firma treba da plati lokalnoj upravi. Iz Opštine podsjećaju da je sa tim investitorom postignut sporazum o izmirivanju naknade za komunalno opremanje zemljišta u ratama.

Objekat koji gradi “Eurozox”, kako su ranije saopštili iz Opštine, imaće 63 stambene jedinice, a gradnja je u poodmkloj fazi. Za tu zgradu Opština tek treba da riješi i problem priključenja na kanalizacionu mrežu.