Zadivljujuće fotografije prirode i ljudi

Cilj takmičenja je da odabere najbolje vizuelne medije koji se bave životnom sredinom i podstakne raspravu o svijetu i stanovništvu

14218 pregleda0 komentar(a)
Foto: Rosie Hallam

Triptih Rozi Halam, Pravo na obrazovanje, prikazuje Selmav, prvu osobu u njenoj porodici koja je nastavila da se školuje i posle osnovnog obrazovanja.

Na fotografijama su i Meseleh, njena majka, kao i otac Marko.

Ova porodica bavi se poljoprivredom i učestvuje u obrazovnom programu.

Triptih je osvojio je i nagradu u kategoriji Ljudi.

Rodna ravnopravnost

„Obrazovanje je i osnovno ljudsko pravo i pametno ulaganje", rekla je Halam.

„Ono je od presudnog značaja za razvoj i pomaže da se postave temelji društvenog blagostanja, privrednog rasta, bezbednosti, rodne ravnopravnosti i mira".

Organizacija Šume Engleske i britansko Kraljevsko geografsko društvo odabrali su pobednike u šest kategorija sa uže liste koju je činilo 55 fotografija i četiri kratka filma.

Cilj takmičenja je da odabere najbolje vizuelne medije koji se bave životnom sredinom i podstakne raspravu o svetu i stanovništvu

Edward Bateman

Zimska fotografija stene Half Dome u nacionalnom parku Josemiti u Kaliforniji osvojila je prvo nagradu u kategoriji Mesta.

Zbog Kovid mera nije moglo da se putuje u ovaj park, pa je fotograf na njegovom kuhinjskom stolu uz pomoć 3D štampača i podataka Geološke službe SAD napravio pejzaž.

Koristio je i malu mašinu za dim.


Plavi bazen, fotografija Markusa van Hautena, oslikava skriveni geotermalni izvor u nenaseljenoj oblasti u unutrašnjosti Islanda.

Ova fotografija trijumfovala je u kategoriji Priroda.

Roberto Bueno

Šuma kao vrt Roberta Buenja, prikazuje iz vazduha bujne šumske obronke nasuprot stepenastim vinogradima koje je napravio čovek.

Ta fotografija osvojila je nagradu u kategoriji Promena šuma.

Antonio Perez

Antonio Perez


Serijal Antonija Pereza, More nas pokreće, Fuvemeh, Gana oslikava pojedince koji je direktno ili posredno pogodila erozija obale u Zapadnoj Africi.

Ove fotografije proglašene su za najbolje u kategoriji Klima koja se menja.

Kratki film Pjerpaola Mitike, Poligon Semipalatinsk - zločin nuklearnog testiranja osvojio je nagradu u video kategoriji.

Ovaj film otkriva kakve je posledice po ljude i životnu sredinu ostavilo testiranje oružja tokom Hladnog rata.

Izložba Earth Photo biće otvorena do 25. avgusta u Kraljevskom geografskom društvu u Londonu.

Fotografije: Kraljevsko geografsko društvoiety