Savremena muzika kao model promovisanja kulture

Na Kotorart don Brankovim danima muzike upriličen koncert “O Njemačkoj, s ljubavlju”

2925 pregleda0 komentar(a)
Taušan i Molčanova, Foto: Krsto Vulovic

Muzikom njemačkih savremenih kompozitora predstavile su se dvije umjetnice na Kotorartu. Klarinetistkinja Sofija Molčanova i pijanistkinja Pava Taušan nastupile su u utorak, 10. avgusta u Crkvi Sv. Duha na jubilarnim, dvadesetim po redu Don Brankovim danima muzike. Na koncertu pod nazivom “O Njemačkoj, s ljubavlju umjetnice”, koje su inače karijerom vezane za Njemačku, predstavile su muziku Evgenija Orkina, Vilfreda Hilera i Jerga Vidmana.

Koncert je pozdravnim govorom otvorio zamjenik ambasadora Njemačke u Crnoj Gori, Kristof Brojning izrazivši zadovoljstvo u saradnji sa Kotorartom i pružanju podrške u realizaciji koncerta. I umjetnice su tokom koncerta govorile - o sebi i o izboru programa. Klarinetistkinja je istakla stvaralaštvo Evgenija Orkina, njemačkog kompozitora ukrajinskog porijekla, pohvalila njegovu invenciju i ukazala za autorov krug inspiracije u vezi sa programom predstavljenim kotorskoj publici. S druge strane, pijanistkinja je govoreći o Vilfredu Hileru i njegovom djelu sa tematikom nebeskih sazvježđa, istakla koliko Njemačka podstiče savremene stvaraoce.

Obje umjetnice su, u stvari, bivši đaci Muzičke škole Vida Matjan u Kotoru, pa je “povratak” na kotorsku muzičku scenu za njih bio posebno dojmljiv. Koristeći mogućnosti koje pružaju obrazovni sistemi u savremenom globalnom svijetu, obije umjetnice su nakon završene srednje škole obrazovanje nastavile u Njemačkoj.

Sofija Molčanova diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Frajburugu. Od samog početka muzičke karijere, posvetila se saradnji sa savremenim kompozitorima, a jedan od najznačajnijih kompozitora s prostora bivše Jugoslavije, Dejan Despić, posvetio joj je svoju kompoziciju “Muzika za Sonju”. Na Don Brankovim danima muzike Sofija Molčanova izvela je “Jevrejsku svitu” za solo klarinet - time je u stvari započeo muzički dio programa. Pored ove kompozicije, u kojoj je umjetnica istakla svoju muzikalnost i tehničku spretnost, predstavila je u duetu sa Pavom Taušan i Orkinovu Sonatinu za klarinet i klavir.

Pava Taušan je završila kotorsku muzičku školu u klasi prof. Lidije Molčanove, a usavršavala se kod brojnih pijanista na različitim majstorskim kursevima, učestvovala je na brojnim republičkim i međunarodnim takmičenjima u Crnoj Gori, Srbiji, Italiji, Njemačkoj. Solistički, na Kotorartu izvela je nekoliko minijatura iz zbirke “Knjiga zvijezda” Vilfreda Hilera.

U duu, umjetnice su izvele “Pet fragmenata” Jerga Vidmana, kompoziciju koju je autor napisao sa samo dvadeset godina. S tim u vezi, u muzičkom tekstu evidentan je istraživački, mladalački duh autora koji su umjetnice “ozvučile” izvodeći složene tehničke zahtjeve, raznovrsne efekte i muziku na prepariranom klaviru.