I Dabović završio kod Katnića

Specijalno državno tužilaštvo preuzelo predmet od ulcinjskog tužilaštva u vezi sa zapošljavanjima u Opštini

59648 pregleda21 komentar(a)
Dabović, Foto: ul-gov.me/

Specijalno državno tužilaštvo preuzelo je slučaj predsjednika Opštine Ulcinj Aleksandra Dabovića u vezi s, navodno, nezakonitim i partijskim zapošljavanjem u organima lokalne uprave, saznaju “Vijesti” iz izvora bliskih istrazi.

Odluku o tome, prema istim saznanjima, prije nekoliko dana, donijelo je Vrhovno državno tužilaštvo.

Ulcinjsko tužilaštvo početkom jula formiralo je predmet povodom novih zaposlenja u ulcinjskoj Opštini, za koja postoji sumnja da su vršena nezakonito i na partijskoj osnovi.

Do predaje predmeta, prema informaciji “Vijesti”, niko nije bio osumnjičen zbog nekog konkretnog krivičnog djela, ali tužilaštvo je radilo na utvrđivanju svih relevantnih činjenica koje bi osvijetlile pozadinu zapošljavanja.

Dabović je tokom juna donio rješenja o formiranju dvije opštinske radne grupe s ukupno sedam članova i dva predsjednika.

Prva grupa sa četiri člana i predsjednikom, formirana je za praćenje rada društava s ograničenom odgovornošću čiji je osnivač Opština - DOO Parking servis, DOO Vodovod i kanalizacija i DOO Komunalne djelatnosti.

Druga grupa s tri člana i predsjednikom zadužena je za praćenje primjene opštinske odluke o tihoj zoni na Adi Bojani.

Grupe će, kako piše u rješenjima, raditi i van radnog vremena, a članovima komisija pripašće naknade za rad u iznosu od 400 eura mjesečno koje će biti plaćene iz budžeta Opštine.

I jednoj i drugoj grupi mandat traje do 31. decembra ove godine.

Iz kabineta Dabovića, “Vijestima” tada nije stigao komentar o radnjama tužilaštva povodom zapošljavanja u Opštini.

Prema nezvaničnim informacijama, Dabović je u međuvremenu rasformirao jednu komisiju.

Za sva nova zapošljavanja, kako su “Vijesti” već objavile, neophodna je i saglasnost Ministarstva finansija i socijlanog staranja.

Iz resora, kojim rukovodi Milojko Spajić, krajem jula ponovo je upozoreno da nema novih niti produžavanja starih zaposlenja, dok opštine ne budu poštovale i izvršavale svoje obaveze prema državi.

Pod lupom SDT-a, ali tada na zahtjev ulcinjskog tužilaštva, od kraja maja je i bivši predsjednik Opštine Ljoro Nrekić i nekoliko njegovih bliskih saradnika.

Njih je ulcinjsko tužilaštvo teretilo za nesavjestan rad u službi. Oni su početkom januara uhapšeni zbog sumnje da su nezakonito zapošljavali i oštetili opštinski budžet za nekoiliko stotina hiljada eura.

Lisice su, osim Nrekiću, na ruke tada stavljene i sekretaru Sekretarijata za budžet i finansije i aktuelnom šefu ulcinjskog DPS-a Seadu Osmanoviću, sekretaru Sekretarijata za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Mustafi Gorani, načelniku Službe za zaštitu i spašavanje Saubihu Mehmetiju i sekretaru Komunalne policije i bivšem predsjedniku Skupštine Opštine Ulcinj Milazimu Mustafi.

Nakon saslušanja, svi su pušteni da se brane sa slobode.

Zapošljavanja u ulcinjskoj Opštini u žiži su javnosti od početka prošle godine kada je tadašnji predsjednik Ljoro Nrekić, u razgovoru za “Vijesti” priznao “da sve partije, pa i DPS, zapošljavaju po partijskoj liniji”.

Objelodanio je tada “da, pored 190 stalno zaposlenih, u lokalnoj samoupravi radi 90 osoba koje su tu stizale kako ih koja partija ubaci, i da problem partijskog zapošljavanja ne može brzo da iščezne”.

On je kasnije, preko portala bliskih DPS-u, nevješto pokušao da za neprofesionlano postupanje optuži “Vijesti”.

Demantovao ga je, međutim, audio snimak, budući da je razgovor sniman uz njegovu saglasnost.

Takođe, većina sekretara Opštine Ulcinj, objavile su ranije “Vijesti”, saslušana je u policiji uoči Nove godine na navode o nezakonitom zapošljavanju radnika po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima.

Većina njih tim povodom kazala je da je Nrekić davao sve pisane saglasnosti za zasnivanje radnog odnosa na određeno vrijeme.

Izvori “Vijesti” kazali su da Nrekić na saslušanju u policiji tada to nije negirao.

Njih tužilaštvo tereti za nesavjestan rad u službi u vezi sa zapošljavanjem na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima bez imperativne saglasnosti Ministarstva finansija, budući da je najjužnija Opština u Sanacionom planu. Oni su za deset i po mjeseci prema planu budžeta za zarade u 2020, na osnovu tih ugovora isplatili skoro 330 hiljada eura, za koliko je, kako sumnjaju u tužilaštvu, oštećena opštinska kasa.

Nrekić je tada kazao da je lokalna vlast, u periodu od polovine maja 2018, kada je stupio na tu funkciju, zaposlila ukupno tri osobe na neodređeno vrijeme, a da Ministarstvo finansija već duže ignoriše zahtjeve Opštine o raspisivanju konkursa za zasnivanje novih radnih odnosa.

Prema istim saznanjima, naveo je da je u Opštini na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima zaposleno 13 lica, većina preko IPA Fonda.