Apel građanima da propisno odlažu otpad, odgovornim odnosom do zdrave i čiste Podgorice

"U zavisnosti od potrebe, pražnjenje kontejnera obavlja se od dva do četiri puta dnevno, tokom tri smjene, dok se na određenim lokacijama akcije pražnjenje organizuju i više puta ukoliko za to postoji potreba"

8682 pregleda2 komentar(a)
Foto: Glavni grad Podgorica

Učestalo nesavjesno i neodgovorno ponašanje pojedinaca otežava održavanje Podgorice urednom, te stoga apelujemo na građane da pravilno koriste komunalnu infrastrukturu obezbijeđenu za pravilno odlaganje različitih vrsta otpada, kako bi naš grad bio još uredniji.

Ovo su saopštili iz gradskog preduzeća Čistoća i dodali da su nelegalne deponije često jedan od najozbiljnijih uzroka požara, koji predstavljaju veliku prijetnju za životnu sredinu.

Iz Čistoće ističu da svakodnevno obavljaju poslove čišćenja i održavanja javnih površina, koristeći tehnološki savremenu i ekološki prihvatljivu opremu dodatno utiču na očuvanje životne sredine.

Pored obavljanja poslova manuelnog čišćenja javnih površina na više lokacija u gradu, objašnjavaju oni, aktivno rade na sanaciji nelegalno formiranih odlagališta otpada, na mašinskom čišćenju saobraćajnica, ali i drugim poslovima iz ove djelatnosti.

"U zavisnosti od potrebe, pražnjenje kontejnera obavlja se od dva do četiri puta dnevno, tokom tri smjene, dok se na određenim lokacijama akcije pražnjenje organizuju i više puta ukoliko za to postoji potreba. Navedena dinamika rada i pražnjenja ne dozvoljava da dođe do njihove prepunjenosti, međutim, svakodnevno smo svjedoci velike količine nepropisno odloženog otpada, pored, najčešće praznog, kontejnera", kazali su oni.

Prema njihovim riječima, Podgorica i Opština Golubovci posjeduju 3.279 nadzemnih kontejnera i 243 polupodzemna kontejnera, šest reciklažnih dvorišta, mobilno reciklažno dvorište, odlagalište Mojanski krst za šut i zemljane iskope, namjenske kontejnere i kante za odlaganje odvojenog otpada.

Konstantno osavremenjavanje komunalne opreme i mehanizacije, dodaju oni, govori o profesionalnom odnosu koji gradsko preduzeće Čistoća ima prema poslu koji obavlja, ali i svojim zapošljenima koji daju nemjerljiv doprinos da Podgorica bude čista.

Takođe su istakli da su nedavno nabavljena vozila na električni pogon, dvije elektročistilice, električni mobilni usisivač i tri teretna električna vozila–trokolice, koja osim omogućavanja efikasnijeg obavljanja poslova, utiču i na zaštitu životne sredine.

"Glavni grad je u više navrata uputio dopis i urgenciju Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, ukazujući na problem nelegalnog deponovanja i daljeg eksploatisanja automobilskih pneumatika. Tom prilikom, predočili smo štetne efekte po zdravlje i životnu sredinu, pa osim odgovornog odnosa građana, očekujemo i adekvatnu reakciju nadležnog Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma", navodi se u saopštenju Čistoće.