Njujork uvodi obaveznu vakcinaciju za nastavnike u javnim školama

Grad nastoji da vakciniše više stanovnika kako bi usporio širenje vrlo zarazne delta varijante koronavirusa

4713 pregleda2 komentar(a)
Bil de Blazio, Foto: Reuters

Nastavnici i ostali zaposleni u javnim školama u Njujorku moraće da se vakcinišu protiv Kovida-19, rekao je gradonačelnik Bil de Blazio, dok grad nastoji da vakciniše više stanovnika kako bi usporio širenje vrlo zarazne delta varijante koronavirusa.

Njujorško odjeljenje za javno zdravlje izdaće naredbu kojom obvezuje svih 148 hiljada zaposlenih u najvećem američkom školskom okrugu da do 27. septembra prime barem jednu dozu vakcine, rekao je de Blazio. U Njujorku škola počinje 13. septembra.

"Želimo da naše škole budu izuzetno sigurne cijelu godinu", izjavio je Blazio danas na konferenciji za medije.

Miša Porter, koja upravlja javnim školama u Njujorku, rekla je da je barem 63 odsto zaposlenih vakcinisano. Zaposleni u školama u Čikagu, Los Anđelesu i državi Vašington takođe su dobili naredbu da se vakcinišu.

U Njujorku restorani i teretane tražili dokaz o vakcinaciji

Ranije ovog mjeseca Njujork je zahtijevao dokaz o vakcinaciji protiv koronavirusa u restoranima, teretanama i drugim radnjama. Ta odluka izazvala je nezadovoljstvo vlasnika nekih radnji i stanovnika koji su tužili De Blazija. Posljednja direktiva mogla bi uzrokovati otpor moćnih sindikata koji zastupaju njujorške učitelje i zaposlene u školama.

Majkl Malgru, predsjednik Ujedinjene federacije nastavnika, rekao je da je prioritet sindikata da su djeca sigurna i da se škole otvore. Ipak, u saopštenju je dodao da ima puno detalja o sprovođenju, uključujući i odredbe o zdravstvenim izuzećima, koje zakonski moraju biti dogovorene s UFT-om i drugim sindikatima i, ako je potrebno, riješene sporazumno.

Napori da se povećaju stope vakcinacije i primijene mjere javne zaštite, poput nošenja maski u školama, naišli su na oštro protivljenje u nekim djelovima zemlje, posebno u nekim južnjačkim saveznim državama koje su teško pogođene delta varijantom virusa.

Na Floridi su se neki školski okruzi usprotivili odluci republikanskog senatora Rona DeSantisa koji je javnim školama zabranio da od učenika zahtijevaju nošenje maski i sada im prijeti prekid javnog finansiranja.