Građevinski radovi se privode kraju, ali nepoznato kada će auto-put biti pušten za saobraćaj

Ministar kapitalnih investicija najavio da će putarina koštati između 3 i 3,5 eura

39945 pregleda28 komentar(a)
Abazović i Bojanić, Foto: Ivan Ivanović

Građevinski radovi na prioritetnoj dionici auto-pura Bar-Boljare od Smokovca do Mataševa se privode kraju i trebalo bi da u potpunosti budu završeni do kraja novembra.

To je poručio danas ministar kapitalnih investicija (MKI) Mladen Bojanić, koji je zajedno sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem i predstavnicima CRBC-a, Monteputa, podizvođačima i medijima obišao radove.

On nije mogao da precizira kada će auto-put biti pušten za saobraćaj, jer to zavisi, kako je naveo, od tehničke komisije

"Na nama je da ga završimo građevinski... Tu ostaje drugi dio koji se odnosi na tehničku dokumentaciju, tehnički prijem, nekih stvari oko tetra sistema instalacija. Sve je to nešto što je jako blizu. Što se tiče ovog ministarstva uvijek nam je bio prioritet da radovi budu krajnje kvalitetni, da imamo održiv i bezbjedan autoput, ali rokovi naravno jesu važni. Ne bih da prejuduciram zbog kašnjenja, mi smo zatekli da autoput sa rokovima kasni već dvije godine i mjesec prije ili kasnije nam ne znači toliko koliko da dobijemo bezbjedan auto-put", rekao je Bojanić.

Što se tiče izgradnje ostalih dionica auto-puta, Bojanić je kazao da je Vlada preduzela određene korake, te da su svjesni da dionica od Smokovca do Mataševa ne znači puno i da ima ograničen efekat.

Dodao je da će putarina na ovoj dionici koštati između 3 i 3,5 eura i da će otplata autoputa na taj način ići veoma teško.

"Finansijski efekat od putarine neće biti zadovoljavajući, ali će nam dijelom pomoći da otplaćujemo auto-put i da ga održavamo. Ekonomski benefiti od autoputa se moraju šire sagledati, ne samo za ovaj dio, nego za kompletan auto-put. Rade se ekonomski elaborati procjene i idejni projekti za drugu sekciju od Mataševa do Andrijevice i od Andrijevice do Boljara. To je nekih 70 kilometara sa te dvije dionice i neke su grube procjena da je to 850 miliona eura vrijednosti tih projekata. Još jedna nam ovolika investicija treba da bi došli do granice, sa tim što su manje zahtjevni radovi, ali je dionica duža", rekao je Bojanić.

Dodao je da su za taj projekat ograničeni budžetski, ali da razmišljaju da novac obezbijede putem koncesiji ili preko predviđenog Fonda za finansiranje infrastrukture i energetike iz Evropskog investicionog plana.

Abazović je kazao da sve kontroverze koje su pratile auto-put nisu posljedica rada ove Vlade i MKI.

"Mi iz Vlade i svi ostali, moramo kontinuirano pratiti projekat i učiniti sve da i aspekti ekologije, građevinskih radova, ekonomije i povezivanja sjevera, generišu veliki ekonomski razvoj Crne Gore“, naveo je Abazović.

foto: Ivan Ivanović

Na dionici autoputa, na mostu Moračica inženjeri su za taj most kazali da je jedan od deset najzahtjevnijih za izgradnju u svijetu.

foto: Ivan Ivanović

Naveli su da je visina stubova i do 200 metara od rijeke Morače, te da je to po visini od toka vode treći najviši most u Evropi.