Cilj je trgovinska razmjena od 250 miliona dolara

”Mirovne politike Crne Gore u regionu, njene aktivnosti u međunarodnim organizacijama i intenzivne korake ka članstvu u NATO i EU, pratimo sa istinskim pohvalama"

11745 pregleda19 komentar(a)
Erdogan i Đukanović, Foto: BORIS PEJOVIC

Turska je pružala snažnu podršku članstvu Crne Gore u NATO, a iskreno vjerujemo da će njeno članstvo u EU doprinijeti stabilnosti cijelog regiona, poručio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

On je juče boravio u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Erdogan je, nakon susreta sa predsjednikom Milom Đukanovićem na Cetinju, kazao da prijateljstvo Crne Gore i Turske seže daleko u prošlost, te da dvije države danas imaju potencijal za unapređenje ekonomske saradnje i obima trgovinske razmjene.

Turska je, prema njegovim riječima, među deset država koje najviše ulažu u Crnoj Gori. On je kazao da je cilj da trgovinska razmjena između dvije države u narednom periodu dostigne 250 miliona dolara.

”Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) do sada je u Crnoj Gori realizovala 399 projekata i aktivnosti u vrijednosti većoj od 20 miliona eura. Kroz Turski kulturni centar ‘Junus Emre’ u Podgorici, prošlo je 1.686 polaznika kurseva turskog jezika, dok je državnu stipendiju Turske iskoristilo više od 450 crnogorskih studenata”, saopštio je Erdogan na konferenciji za medije.

On je rekao da je sa Đukanovićem razgovarao o regionalnim odnosima na Zapadnom Balkanu. Navodi da Crna Gora predstavlja važan primjer zajedničkog življenja.

”Mirovne politike Crne Gore u regionu, njene aktivnosti u međunarodnim organizacijama i intenzivne korake ka članstvu u NATO i EU, pratimo sa istinskim pohvalama. Članstvu Crne Gore u NATO pružili smo snažnu podršku, a iskreno vjerujemo da će članstvo ove države u EU doprinijeti stabilnosti cijelog regiona”.

Đukanović je ocijenio da su odnosi Crne Gore i Turske prijateljski, te da je Erdoganova posjeta izraz poštovanja za istorijske odnose dviju država.

”Turska doprinosi evropskoj i evroatlantskoj perspektivi Zapadnog Balkana (ZB). Kao dio našeg regiona, Turska odlično razumije deficit stabilnosti koju imamo na ZB, i potrebu da taj deficit prevaziđemo kroz proces evropske i evroatlantske integracije. Zato Turska snažno insistira na otvorenim vratima NATO i EU za ZB. Čini mi se da je to veoma važno, posebno danas kad imamo izvjestan poremećaj u geopolitici i kad razna štetna dejstva i izvan našeg regiona utiču na nestabilnost”.

On je kazao da se s turskim predsjednikom saglasio o postojanju prostora za dalje unapređenje ekonomskih odnosa, za povećanje spoljno-trgovinske razmjene i investicija.

Đukanović je dočekao Erdogana na Cetinju uz najviše državne počasti. Prethodno je turskog predsjednika na podgoričkom aerodromu dočekao potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Erdogan se juče sastao i s crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem. Erdogan mu je, kako je saopšteno iz Vlade, čestitao na prošlogodišnjoj izbornoj pobjedi i izrazio nadu da će bilateralni odnosi između dvije zemlje biti nastavljeni u duhu prijateljstva.

”Erdogan je pohvalio trud Krivokapića da nakon izbora sačuva ugroženi međuvjerski sklad na sjeveru Crne Gore, naročito u Pljevljima”, navodi se u saopštenju.

Krivokapić je, kako su saopštili iz Vlade, predočio Erdoganu neizbalansiran odnos ekonomskog razvoja sjevera i juga, te da na sjeveru države postoje uslovi za hitno i direktno privredno ulaganje, što je, kako je rekao, praktično nemoguće učiniti bez prethodnog investiranja u putnu infrastrukturu.

”U tom smislu, Krivokapić Tursku vidi kao partnera čije bi kompanije mogle pronaći ekonomski interes da uđu u planirane projekte od strateškog interesa”, navode iz Vlade.

Krivokapić je, kako dodaju, ocjenjujući Tursku kao visokoprosperitetnu državu, koja je u oblasti zdravstvene zaštite i medicine postigla izuzetne rezultate, zahvalio toj državi za sve što u oblasti pružanja zdravstvenih usluga čini za crnogorske građane.

Turski predsjednik susreo se i s predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem. Kako je saopšteno iz Bečićevog kabineta, Erdogan je najavio da će do kraja godine biti održan veliki ekonomski sastanak Crne Gore i Turske s konkretnim zaključcima o podršci u izgradnji putne i druge infrastrukture.

Bečić je, govoreći o položaju manjinskih naroda u Crnoj Gori, rekao da ga posebno raduje činjenica da je na čelo parlamenta izabran i glasovima njihovih predstavnika.

On se zahvalio Turskoj na pomoći koju je uputila Crnoj Gori u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Đukanović je sa suprugom priredio na Cetinju svečani ručak u čast Erdogana i njegove supruge. Gosti na ručku, osim članova delegacija, bili su i Abazović, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan, predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović i reis islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.

Đukanović i Erdogan sa suprugama su obišli zgradu bivšeg turskog poslanstva.

U odvojenom programu, prva dama Crne Gore ugostila je prvu damu Turske. One su posjetile Muzej kralja Nikole na Cetinju i izložbu na platou ispred Muzeja.

Erdogan se u Podgorici sastao s poslanicima Bošnjačke stranke.