Talibani ubili pjevača narodne muzike

"Muzika je zabranjena u islamu, ali nadam se da ćemo uvjeriti ljude da ne rade takve stvari, umjesto da vršimo pritisak na njih", kazao je prije par dana portparol talibana

11944 pregleda8 komentar(a)
Favad Andarabi, Foto: Screenshot/Youtube

Talibani su ubili avganistanskog pjevača narodne muzike samo nekoliko dana nakon što su najavili da će izvođenje muzike na javnim mjestima biti zabranjeno, javlja al-Arabija.

Pjevač Favad Andarabi brutalno je ubijen u selu Andarab, objavio je na Tviteru bivši avganistanski ministar unutarnjih poslova Masud Andarabi.

"Donosio je radost ovoj dolini i njenim ljudima", napisao je Andarabi u tvitu uz snimak pjevača.

Portparol talibana je prije nekoliko dana za "Njujork tajms" rekao da će muzika na javnim mjestima biti zabranjena.

"Muzika zabranjena u islamu"

"Muzika je zabranjena u islamu, ali nadam se da ćemo uvjeriti ljude da ne rade takve stvari, umjesto da vršimo pritisak na njih", rekao je on za "Njujork tajms".

U Avganistanu je pod vlasti talibana 1990-ih godina većina muzike te televizijskih i bioskopskih sadržaja bila zabranjena. Kršenje tih zabrana za sobom je povlačilo ozbiljne posljedice, podsjeća Indeks.

Nakon američke intervencije 2001. godine avganistanska muzička scena je procvjetala - organizovali su se koncerti i festivali, a pokrenut je i Avganistanski nacionalni institut za muziku. U tom institutu stvoren je i ženski orkestar, koji je nastupao po zemlji i inostranstvu.