Talibani kontrolišu kabulski aerodrom poslije povlačenja Amerikanaca

"Jasno je šta mi hoćemo. Mi hoćemo šerijatski zakon, mir i stabilnost", kazao je talibanski čuvar na aerodromu

10150 pregleda9 komentar(a)
Foto: Reuters

Talibanske vođe simbolično su prošetale pistom Međunarodnog aerodroma u Kabulu poslije povlačenja Sjedinjenih Američkih Država, i time obilježile svoju pobjedu.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid rekao je u onlajn izjavi snimljenoj dok je hodao kroz aerodrom: "Svijet je trebalo da nauči lekciju i ovo je zadovoljavajući trenutak pobjede".

Talibanski zvaničnici, okruženi pripadnicima svojih specijalnih snaga, snimali su prazan aerodrom mobilnim telefonima.

foto: Reuters

Posljednji američki avion napustio je pistu sinoć, obilježivši kraj 20-ogodišnjeg američkog prisustva, i najdužeg američkog rata, ostavljajući sada miran aerodrom, a ispred kompleksa Avganistance koji se još nadaju da će pobjeći od vladavine pobunjenika.

Vozila su se pobjednički kretala gore dolje jedinom pistom Međunarodnog aerodroma Hamid Karzaj, na sjevernoj vojnoj strani. Prije zore teško naoružani talibanski borci ušli su kroz vojne hangare, i prošli pored nekih od sedam helikoptera CH-46 koje je Stejt department koristio za svoje evakuacije prije nego što ih je onesposobio za letjenje.

Dvodecenijsko američko prisustvo u Avganistanu je završeno. Posljednji avioni napustili su aerodrom u Kabulu minut prije ponoći po lokalnom vremenu (21.29 uveče po srednjoevropskom), saopštio je šef američke Centralne komande marinski general Frenk Mekenzi.

Povlačenjem preostalih američkih vojnika, koji su protekle dvije nedjelje obezbjeđivali evakuaciju desetina hiljada Avganistanaca, Amerikanaca i državljana drugih zemalja, završen je najduži američki rat.

Na aerodromu su viđene haotične scene od kada su talibani u blic pohodu širom Avganistana zauzeli Kabul 15. avgusta. Hiljade Avganistanaca pohrlilo je na aerodrom, neki od njih su i stradali dok su se držali za američke avione očajnički pokušavajući da odu. Prošle nedjelje u samoubilačkom napadu Islamske države na ulazu aerodroma ubijeno je najmanje 169 Avganistanaca i 13 američkih vojnika.

Ali danas, poslije noći u kojoj su talibanski borci trijumfalno pucalli u vazduh da pozdrave odlazak Amerikanaca, čuvari na dužnosti držali su napolju znatiželjnike koji su se nadali da će još nekako doći do leta, da izađu iz zemlje.

"Poslije 20 godina pobedili smo Amerikance. Oni su otišli i mi smo sada slobodni", rekao je talibanski čuvar na aerodromu. "Jasno je šta mi hoćemo. Mi hoćemo šerijatski zakon, mir i stabilnost", dodao je on.

Portparol talibanske političke kancelarije u Kataru takođe je hvalio preuzimanje u onlajn videu danas.

"Hvala Bogu da su okupatori potpuno napustili našu zemlju. Ovu pobjedu nam je dao Bog, ona je došla poslije 20 godina žrtvovanja mudžahedina i njihovih vođa. Mnogi mudžahedini su žrtvovali svoje živote", rekao je portparol.

Specijalni američki predstavnik koji je nadgledao američke pregovore sa talibanima Zalmaj Kalilzad napisao je na Tviteru "Avganistaci se suočavaju sa trenutkom odluke i mogućnosti. Budućnost njihove zemlje je u njihovim rukama. Oni će odabrati svoj put u potpunom suverenitetu. Ovo je takođe šansa da se okonča rat", napisao je on.