Otvorena izložba slika Tatjane Burzanović o poeziji Tagore

Na izložbi je predstavljeno 40 ilustracija Tagorinih pjesama

3780 pregleda1 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković

Izložba slika "Himna čovjeku" akademske umjetnice doc. dr Tatjane Burzanović otvorena je večeras u Kući Rista Ratkovića u okviru 51. Ratkovićevih večeri poezije.

“Imate priliku da čitate slike da vidite kako sam likovnim elementima transponovala misli i osjećanja iz poezije Rabindranta Tagore. Možete vidjeti 40 ilustracija Tagorinih pjesama, rađenih na fabrijano papiru kombinovanom tehnikom gdje, od koih svaka imam sovje značenje. Poezija i slikarstvo su jedna umjetnost sa dva lica i sada možete vidjeti na koji način sam omogućila književnosti da izađe u prostor“ kazala je Burzanović.

Umjetnica se od najranijeg djetinjstva bavi ilustracijom,a u fokusu njene profesije su bibliofilska izdadanja a uradila je ilustraciju “Bhagavad Gite” iz centralnog dijela čuvenog indijskog epa Mahabharata i Ramajana.

"Tu tematiku nosim u sebi još od djetinjstva. Volimm filozofiju i ona me povezuje sa indijskim filozofskim načinom razmišljanja”, kazala je ona.

Istakla je da je Tagora veliki pjesnik senzibilnog izraza. čija je poezija dotakla i čitajući pronikla sam duboko u indijsku filozofiju.

Obje knjige su prevedene od strane Indijske ambasade na engleski jezik, Ramajana se sada štampa u Americi, a “Bhagavad Gite” je doživjela drugo izdanje takođe u Americi“ navela je Burzanović.

U sklopu programa, učenici gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice čitali su poeziju Tagore.

Zavičajni pisci

U okviru programa 51. Ratkovićevih večeri poezije održan je i program „Očekujući neočekivano“ , posvećen promociji književnih stvaralaca Bijelog Polja.

Pored ostalih svoj rad predstavio je Dragić Rabrenović, koji je bjelopoljskoj publici pročitao priču iz svoje knjige „Atropa Belladonna" za koju je i nedavno dobio evropsku nagradu Chrysalis koja se dodjeljuje za pisce fantastike.

On je najavio i novu zbirku priča koja su ranije objavljivane u našoj zemlji i regionu.

Istakao je da Ratkovićeve večeri poezije imaju veliki značaj kako za afirmisane, tako i mlade ljude koi te k počinju da se bave pisanjem.

"Lijepo je da ljubitelji i poštovaoci književnosti mogu da čuju ono što tokom godine napišemo, a ujedno je i prilika da se čuju i različiti stilovi pripovijedanja", kazao je Rabrenović.

Najmlađa učesnica, učenica drugog razreda Gimanazije “Miloje Dobrašinović” Ajna Mulić , koja po prvi put učestvuje na manifestaciji, kazala je da je za nju pisanje relaksacija i da želi da se bavi pisanjem poezije.

"Zadovoljstvo mi je što učestvujem na manifestaciji koja ima veliki uticaj na kulturu našeg grada, a takođe je i lijepa prilika da predstavim svoje radove. Budući da sam početnik što se tiče poezije i ove vrste umjetnosti, nadam se da će mi se u narednom vremenu otvoriti neki putevi za razvoj svog talenta“ kazala je Ajna.

Aleksandar Srdanović publici se predstavio dijelom iz svog romana, za koji je kazao da je će svijetlo dana ugledati do kraja godine.

"Radi se o priči koja je u meni odavno i koja je pretočena u formu istorijskog romana. Zahvalan sam na prilici da učestvujem u ovoj eminentnoj manifestaciji, “kazao je Srdanović.

Predstavljajući svoju poeziju studentkinja Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Sanja Cvijović kazala je da se poezijom bavi od malih nogu i da je odujek sanjaka da bude u svijetu umjetnosti.

"Iza sebe imam objavljene dvije zbirke poezije. Ovakvi susreti za mladog čovjeka znače puno, od upoznavanja sa drugim pjesnicima i piscima od kojih ne rijetko dobijamo savjete i upute za dalji rad“ kazala je Cvijović.

Svojim stvaralaštvom publici se predstavio i Amar Mulabegović i drugi a kroz zavičajnu priču Rafeta Mulića prisutne je proveo profesor Radoman Čečović.