GI "21. maj": Rekli smo Abazoviću i Sekuloviću da nepoznate osobe prate Filipovića i prijete mu

Iz GI "21. maj su naveli da je Filipoviću prijećeno i ranije, ali da "problem postaje mnogo ozbiljniji tokom njegovog boravka u Hrvatskoj, tokom učešća na Zagrebačkom sigurnosnom forumu".

9548 pregleda23 komentar(a)
GI "21. maj"

Građanska inicijativa "21. maj" saopštila je danas da je obavijestila potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića i ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića da nepoznate osobe prate i prijete njihovom izvršnom koordinatoru Ljubomiru Filipoviću.

Iz te inicijative su naveli da je Filipoviću prijećeno i ranije, ali da "problem postaje mnogo ozbiljniji tokom njegovog boravka u Hrvatskoj, tokom učešća na Zagrebačkom sigurnosnom forumu".

"Nepoznata osoba ili više njih i na tom mjestu su ga pratile, fotografisale i objavile, u različitim vremenskim intervalima, informacije o njegovom kretanju i aktivnostima. Dodatno zabrinjavajuće je i što mu prijete, zbog čega je slučaj prijavljen i hrvatskim vlastima", navodi se u saopštenju GI "21. maj".

Oni su poručili da je "Vlada Crne Gore pozvana da preduzme potrebne mjere i radnje kako bi se utvrdile sve potrebne činjenice i otklonile sumnje o postojanju bilo kojeg rizika po život, tijelo i dalji društveni angažman Filipovića".

"Kod Vlade smo se interesovali da utvrdi i provjeri kod nadležnih organa da li im je poznata informacija o eventualnom odobrenju uvođenja nadzora nad sredstvima komunikacije koje koristi Filipović, u cilju prikupljanja podataka i informacija o njemu, da li je eventualno donijeto rješenje o sprovođenju istrage, da li su određene mjere tajnog nadzora i da li nacionalna bezbjednost eventualno prikuplja podatke i informacije o njemu. Otvoreno ukazujemo vlastima Crne Gore da trebaju unaprijediti svoju odgovornost i postupanje. Nadležni hrvatski organi su istog dana postupili po podnijetoj prijavi i već su izuzeli snimke sa određenih javnih kamera. U Crnoj Gori reakcije nadležnih u brojnim slučajevima nema ni nakon više mjeseci ili se po automatizmu, bez razumijevanja konteksta i prava, posebno međunarodnih standarda, odbacuju. Vlasti u Crnoj Gori imaju obavezu da spriječe kontinuirano ponavljanje kršenja ljudskih prava i da zaustave politički progon neistomišljenika", kazali su iz GI "21. maj".