U trendu je jesti samo bjelanca: Evo zašto to nije pametno

Jaja su među namirnicama sa najvećom nutritivnom vrijednošću, pod uslovom da ih jedete cijela. Ako ne jedete žumance propuštate ključne mikronutrijente

8345 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest

Između bjelanaca i žumanaca postoji velika razlika u kalorijskoj vrijednosti. Tako bjelanca imaju samo 17 kalorija, dok ih u žumancima ima 55. Šoljica bjelanaca od jaja sadrži oko 26 grama proteina, 126 kalorija, manje od dva grama ugljenih hidrata i zanemarivu količinu masti, ali više od svega ima vode: samo su oko 10 posto bjelanceta proteini, a voda čini čak 90 posto bjelanceta, kaže dijetetičarka Emma Newell.

"Jaja su među namirnicama s najvećom nutritivnom vrijednošću, pod uslovom da ih jedete cijela, bjelance i žumance. Iz jednog velikog jaja dobijete čak 13 esencijalnih vitamina i minerala, 6 grama proteina i samo 70 kalorija – objasnila je Newell.

Ona kaže da neki izbjegavaju žumance jajeta jer sadrži malo masti i oko 200 miligrama holesterola, ali ako ne jedete žumance, ističe, propuštate ključne mikronutrijente poput luteina i zeaksantina, dva karotenoida bitna za zdravlje očiju; kolin koji poboljšava pamćenje i fizičke performanse i folate, za koje se zna da smanjuju oštećenja živčanog sistema fetusa.

Takođe, dodaje, žumance je bogato vitaminom B12, riboflavinom i A, D i K vitaminima.

"Ako jedete samo bjelanca, iako su puna bjelančevina, ne možete obezbijediti odgovarajuću ishranu, jer nemaju drugih makro i mikronutrijenata, što može umanjiti sitost – rekla je Newell za Real Simple i dodala da, iako žumanca sadrže holesterol, studije pokazuju da ukupne zasićene masti imaju veći uticaj na nivo holesterola u tijelu, a time i na rizik od srčanih bolesti.

Zato Newell ističe da oni koji su u opasnosti od srčanih bolesti mogu bez brige konzumirati cijela jaja, naravno ako uopšteno slijede uravnoteženu prehranu koja uključuje cjelovite žitarice, voće i povrće.

Ako ipak želite da jedete samo bjelanca, dijetetičarka preporučuje omlet od njih s puno svježeg povrća, malo sira i krompira.