Budva: Kad izmire dug za vodu moći će da se legalizuju

Vodovod potražuje više od šest miliona eura od neredovnih platiša i pokušava prinudnu naplatu preko javnih izvršitelja

0 komentar(a)
Budvanski vodovod, Foto: Vuk Lajović
11.11.2017. 19:04h

Kontrolori budvanskog “Vodovoda” pronašli su 175 nelegalnih priključaka, a direktor Vladimir Vujović ističe da ih još ima.

On kaže da je pokrenutra procedura legalizacije.

“Identifikovani su nelegalni priključci... U skladu sa novim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata kojim je predviđena legalizacija, počela je procedura i 'pripitomnjavanja' ovih nelegalnih priključaka. Utvrđeno je koliko je do sada utrošeno vode na svakom od ovih pojedinačnih priključaka i, kako to predviđa procedura, svako od njih prvo će morati da izmiri dug, pa tek onda da se i uvede u legalne tokove“.

Ne želeći da precizira ko je sve na spisku nelegalnih potrošača, Vujović je kazao da će svi dobiti rok da se legalizuje, a nakon toga biće primijenjene zakonom predviđene mjere za sve one koji to ne prihvate.

Nezvanično, pored pojedinih stambenih zgrada, na spisku su i popularni plažni lokali i barovi, koji su krali vodu.

Nova uprava gradskog “Vodovoda” još ljetos je najavila da će milionska potraživanja koja zaključno sa početkom ove godine iznose šest miliona eura, pokušati da naplate i utvrde kako je do njih došlo.

Riječ je o dugogodišnjim dugovanjima firmi i građana. Za govoto 200 dužnika koji duguju 700.000 eura, pokrenuta je procedura prinudne naplate preko javnih izvršitelja, a u toku je procedura za još toliko njih.

Nadležni tvrde da intenzivno rade i na sanaciji vodovodne mreže, na kojoj su i dalje ogromni gubici. Gubici su smanjini sa prošlogodišnjih 66,41 na 59,12 odsto, čime je gradski Vodovod uspio da za 200.000 kubika vode smanji gubitke na mreži.