Rekonstrukcija ulice u Staroj Varoši: Horor i preko dana, a ne kad sunce zađe

Iz Glavnog grada saopštili su da je izvođenje radova privremeno bilo onemogućeno zbog podignute ograde na trasi saobraćajnice

7948 pregleda6 komentar(a)
Foto: Savo Prelević

Stanovnici Ulice Sava Lubarde u Staroj varoši u Podgorici nezadovoljni dinamikom rekonstrukcije te saobraćajnice - slabo osvijetljena, neobezbijeđena, kako kažu, horor i preko dana, a ne kad sunce zađe.

Dešava se, kažu mještani ovog dijela Stare varoši, da djeca upadnu u iskopani kanal ili se spotaknu i povrijede.

To se desilo i prije dva dana, kada je desetogodišnji sin Sanje Radonjić pao i tom prilikom povrijedio prst na nozi.

”Sin je prolazio ulicom, spotakao se i pao. Išli smo u Dječiju bolnicu, nogu su snimili, nema loma, ali mu je prst pocrnio. Ne može na tu nogu da se oslanja, zbog čega ove sedmice neće moći da ide u školu”, kazala je Radonjić.

Ona je istakla da nije prvi put da njen sin padne, dešavalo se da upadne u iskopani kanal, pa prođe sa ogrebotinama.

”Ulica je raskopana od juna, radnika danima nema. Dođu samo da nam isključe vodu na nekoliko sati. Gradilište je neobezbijeđeno, u ulici nema rasvjete. Kćerku i sina sam ranije puštala ispred kuće da se igraju, ali sada ne smijem zbog bezbijednosti”, kazala je Radonjić.

Navela je da stanovnici te ulice ne mogu do svojih domova automobilima doći.

”Majka ne može da dođe u posjetu, jer zbog operacije ne može od Sat kule pješke da ide do naše kuće”.

I drugi mještani te ulice su se “Vijestima” požalili da radovi sporo napreduju.

Raskopani kanal je desnom stranom ulice od Sahat kule u blizini kuća, pa da bi mještani došli do domova moraju prelaziti preko dasaka.

”Niko nema ništa protiv da se gradi i rekonstruiše ulica. Ali, samo mislimo da je moglo mnogo bolje da se obezbijedi gradilište i da se radi brže”, kazao je jedan od mještana.

Novinar “Vijesti” se uvjerio da juče nije bilo radnika, ali jeste u Ulici Spasa Nikolića čija se rekonstrukcija izvodi zajedno sa saobraćajnicom Sava Lubarde.

Kako piše na tabli radovi su započeti u junu, treba da budu završeni u oktobru, a investitor je Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice.

Građani, kako su istakli, sumnjaju da će radovi biti završeni u predviđenom roku...

Iz Glavnog grada poručuju da će, u slučaju neopravdanog kašnjenja, “biti obračunata ugovorena kazna”.

Kako je ranije saopšteno, Agencija za izgradnju i razvoj počela je da izvodi radove na rekonstrukciji ulica Sava Lubarde i Spasa Nikolića u zahvatu DUP-a “Stara Varoš”, vrijednosti 241.803,04 eura

”Dužina saobraćajnice iznosi 218 metara (krak Spasa Nikolića = 109,40/ krak Save Lubarde =175,58 metara), dok je širina kolovoza promjenljiva. Izvođač radova je firma ‘Civil Engineer’ - Podgorica. Predviđena je izgradnja atmosferske kanalizacije i zamjena uličnih cjevovoda”, naveli su iz PG biroa. Pojasnili su da je na tim saobraćajnicama prethodno urađena fekalna kanalizacija, te nema potrebe za rekonstrukcijom iste, osim radova koji se odnose na podizanje i spuštanje poklopaca radi usaglašavanja sa gornjom ivicom kolovoza.

Glavni grad: Nelegalna ograda stopirala radove

Iz Glavnog grada saopštili su da je izvođenje radova privremeno bilo onemogućeno zbog podignute ograde na trasi saobraćajnice.

”Provjerom na terenu je ustanovljeno da je ograda nelegalna i da se nalazi na zemljištu koje je u vlasništvu Glavnog grada. Nakon uklanjanja ograde, radovi su nastavljeni. Ugovoreni rok za završetak radova je oktobar tekuće godine. Ukoliko bude neopravdanog kašnjenja biće obračunata ugovorena kazna”, saopštili su iz PG Biroa.

Podsjetili su da se rekonstruiše Ulica Sava Lubarde u dužini od 175 metara, na potezu između raskrsnica sa ulicama Spasa Nikolića i Keše Đurovića.

”Ulica se rekonstruiše u postojećim gabaritima i ima promjenljivu širinu kolovoza, od 2,6 do 3,0 metara. Dosadašnji asfaltni kolovoz biće zamijenjen granitnim kockama. Širina trotoara je promjenljiva, a na mjestima na kojima bude moguće, trotoar će biti urađen od kamenih oblutaka u cementnom malteru”.