Atraktivni dokumentarci u Podgorici

Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma, 12. UnderhillFest, biće održan od 22. do 30. septembra

3831 pregleda2 komentar(a)
Sa otvaranja prošlogodišnjeg festivala: Projekcija filma “Zemlja meda”, Foto: Underhillfest

S nestrpljenjem je publika u Podgorici već neko vrijeme čekala dane umjetnosti, kulture i festivala, a od početka septembra pravu prazničnu atmosferu glavnom gradu donio je Festival internacionalnog alternativnog teatra koji se održava od osmog i traje do 18. septembra. No, dobra energija u Podgorici se time ne završava, već se nastavlja željno iščekivanim Međunarodnim festivalom dugometražnog dokumentarnog filma UnderhillFestom. Festival, koji je postao dio imidža grada i države, u Podgoricu dovodi neka od najatraktivnijih aktuelnih svjetskih i regionalnih dokumentarnih ostvarenja.

Organizatori 12. UnderhillFest-a (UF) najavili su juče medijima da će festival biti svečano otvoren 22. septembra u 20 časova kada će biti prikazan film “Pomirenje” u režiji Marije Zidar, koja će biti i gošća festivala. U pitanju je koprodukcija Slovenije, Srbije, Crne Gore i Kosova, a svoju podršku ostvarenju slovenačke rediteljke pružio je i Filmski centar Crne Gore (FCCG).

”Film ‘Pomirenje’ je sniman u Albaniji u periodu od pet godina. Dokumentarac govori o pokušaju pomirenja između dvije porodice u jednom selu na sjeveru Albanije. Porodice su zarobljene u sukobu koji rezultira gubitkom života devetnaestogodišnje Gjyste Paplekaj. Film nudi jedinstven pristup, kao i specifičan ženski pogled na patrijarhalno društvo koje se nalazi na raskršću poluzaboravljene prošlosti i nesigurne sadašnjosti”, navodi se u ranijem opisu FCCG-a.

”Pomirenje” je ranije bio selektovan za takmičarsku selekciju NEXT:WAVE jednog od najvažnijih festivala dokumentarnog filma u Evropi - CPH:DOX u Kopenhagenu, ali i je uvršten i u selekciju “Naslovna strana” 14. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma - Beldocs 2021.

Pored ovog, podgorička publika će na platou Muzičkog centra Crne Gore i u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” od 22. do 30. septembra moći da vidi više od 20 ostvarenja - najboljih u proteklih godinu dana. Filmovi su, kao i ranije, podijeljeni u tri selekcije: međunarodnu, regionalnu i vantakmičarsku, a filmski selektor je Vuk Perović.

”Ugostićemo reditelje, producente i protagoniste filmova, među kojima su i rediteljka Firouzeh Khosrovani - čiji je film ‘Porodična rendgenska slika’ dobio nagradu za najbolji film na festivalu IDFA u Amsterdamu, a podgorička publika će moći da ga pogleda na ovogodišnjem Underhillu, kao i čuveni Hubert Sauper - reditelj filma ‘Epicentar’, koji je svjetsku slavu stekao 2006. godine kada je nominovan za Oskara”, otkrivaju organizatori jedinog festivala dugometražnih dokumentarnih filmova u Crnoj Gori.

Ono što će definitivno privući pažnju mlađe publike je film “Ja, Greta” u režiji Nathana Grossmana, koji će biti prikazan na zatvaranju UF-a, u saradnji s Fondacijom “Petrović Njegoš”. Film prati uspon Grete Tunberg i njen put od djevojčice koja protestuje na ulici do simbola borbe za bolji svijet, za planetu i zaštitu životne sredine.

Žiri 12. Underhillfesta biće: producentkinja iz Bosne i Hercegovine Lejla Dedić, reditelj iz Srbije Dragan Nikolić i producent iz Crne Gore Veliša Popović.

”Sve razgovore sa zanimljivim gostima iz svijeta filma moći ćete da pratite uživo putem naših društvenih mreža i YouTube kanala uz podršku Telenor mreže”, najavljuju organizatori i podsjećaju da je UF tokom prethodnih jedanaest godina prikazivao najbitnija dokumentarna ostvarenja, u Crnu Goru dovodio dobitnike velikih priznanja, ali i otkrivao i davao podršku regionalnim i lokalnim autorima.

Prateći program “U fokusu”, konferencije i radionice

U okviru 12. UnderhillFesta već šestu godinu zaredom, biće održan i trodnevni program “U fokusu” koji UF realizuje u saradnji s Centrom za ženska prava. Pored toga, najavljena je i dvodnevna regionalna konferencija u vezi s korišćenjem dokumentarnog filma u obrazovne svrhe, kao i Montenegro Film Forum pod sloganom “Restart”, u sklopu kojeg će biti održana dvodnevna radionica s temama iz oblasti marketinga i PR strategije promocije plasmana filma, kao i kako pridobiti sales agenta za film. Na Forumu će biti prezentovana i najnovija VR/360 tehnologija, a biće predstavljen i neki festival iz regiona, najavljuju organizatori festivala.

Film "Ja, Greta" biće prikazan na zatvaranju UF-a, a prati put Grete Tunberg od djevojčice koja protestuje na ulici do simbola borbe za bolji svijet, za planetu i zaštitu životne sredine

20 i više dokumentarnih filmskih ostvarenja podgorička publika ima priliku da isprati na platou Muzičkog centra Crne Gore i u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”.