Dijete u izolaciji, roditelji na poslu

Nejasno na koji način roditelji djece koja su poslata u izolaciju ili pozitivna na koronavirus mogu da ostvare pravo na plaćeno odsustvo, jer inspekcije ne uručuju rješenja

30860 pregleda11 komentar(a)
U trećoj sedmici septembra bilo 218 osnovaca oboljelih od kovida-19, Foto: Shutterstock

Roditelji kod čije djece je rezultat na koronavirus pozitivan ili su kontakt osobe koja je pozitivna na kovid nisu jednostavno mogli da ostvare pravo na plaćeno odsustvo sa posla, jer nisu na vrijeme ili nisu uopšte od sanitarne inspekcije dobijali rješenje o samoizolaciji za dijete.

To je “Vijestima” ispričalo više roditelja, koji tvrde da su kod inspekcije insistirali da im se izda potvrda, kako bi mogli da na poslu opravdaju izostanak i na osnovu toga ostvare i pravo na plaćeno odsustvo.

Jedan od njih kazao je da su dvaput prošli kroz to iskustvo i pojašnjava da, nakon što se u odjeljenju, odnosno vrtićkoj grupi utvrdi da je jedno ili više djece pozitivno na koronavirus, Institut za javno zdravlje (IJZ) daje nalog da se sva djeca iz odjeljenja, odnosno grupe upućuju na samoizolaciju. Prema tekstu dopisa koji su iz Instituta dobili u jednoj takvoj vrtićkoj grupi, nakon što od inspekcije dobiju rješenje o samoizolaciji, roditelji se obraćaju izabranom ljekaru, kako bi otvorili bolovanje.

Sagovornici “Vijesti”, međutim, tvrde da su gotovo svakodnevno od sanitarne inspekcije tražili da im izdaju rješenje za samoizolaciju za djecu, kako bi jedan od roditelja mogao da ostvari pravo na odsustvo, ali da nisu dobijali ništa.

U jednom takvom slučaju, inspekcija je rješenje, prema tvrdnjama roditelja, dostavljeno tek tri sedmice nakon što je dijete upućeno na izolaciju.

Sudeći prema odgovorima nadležnih iz Ministarstva ekonomskog razvoja i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, nejasno je i da li i kako roditelji potom mogu da ostvare pravo na plaćeno odsustvo.

Naredba za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog koronavirusa (“Službeni list CG”, broj 103/2020 i 5/2021) kojom se propisuje pravo na plaćeno odsustvo sa rada tokom prekida obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama i primjene online sistema učenja, još je na snazi.

U Ministarstvu ekonomskog razvoja (MER) koje je nadležno za isplatu, kako su nezvanično kazali “Vijestima”, pojašnjavaju da se naredba za ostvarivanje prava na plaćeno odsustvo odnosi na prekid rada škola i vrtića, a da pojedinačan slučaj zbog kojeg se i druga djeca iz odjeljenja, odnosno grupe upućuju na izolaciju, ne predstavlja prekid u smislu u kojem to opisuje naredba. Redakciju su uputili na resor prosvjete. Iz Ministarstva na čijem je čelu Vesna Bratić, međutim, kazali su da pitanje nije u njihovoj nadležnosti.

”Shvatajući punu problematiku, i dileme sa kojima se roditelji susrijeću, nažalost moramo vas obavijestiti da nemamo odgovor na vaše pitanje jer to nije u nadležnosti Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta”, navode u odgovoru “Vijestima”.

Prema podacima sa vebsajta kovid-19 i obrazovanje (covid19.edu.me), u periodu od 13. do 17. septembra, u Podgorici je u predškolskim ustanovama bilo 50 kovid pozitivne djece, od čega je polovina novooboljele u posmatranom periodu. U istom periodu oboljelo je 16 nastavnika, od ukupno 30 pozitivnih slučajeva.

Prema istim podacima, od 1. do 3. septembra, u predškolskim ustanovama na kovid-19 pozitivno je bilo petoro djece, a ukupnno je oboljelo deset nastavnika, od čega je sedam slučajeva registrovano u posmatranom periodu.

U osnovnim školama, u trećoj sedmici septembra, bilo je 218 djece oboljele od kovida-19, od čega je 137 novih slučajeva. U istoj sedmici, broj oboljelih nastavnika je 38, od čega je 28 novih slučajeva obolijevanja koji su registrovani u periodu od 13. do 17. septembra.

U prvoj sedmici škole među osnovcima je bilo 25 slučajeva obolijevanja, od čega 20 novih, dok je u isto vrijeme 19 nastavnika bilo pozitivno na koronavirus. Od toga, 15 su novi slučajevi obolijevanja u prvoj sedmici početka školske godine.

U Podgorici je 30 osnovnih škola, gdje nastavu pohađa 22.776 djece. Ukupan broj nastavnika na teritoriji glavnog grada je 1.611.

U 15 srednjih škola u Podgorici, gdje nastavu pohađa 9.097 učenika, u prvoj sedmici ove školske godine na koronavirus pozitivan je bio 31 đak. Od tog broja njih 26 su novi slučajevi obolijevanja. Istovremeno, pozitivno je bilo i 16 nastavnika, od čega je 11 novooboljelih.

U trećoj sedmici među srednjoškolcima u Podgorici je 178 pozitivnih, od čega je 126 novih slučajeva obolijevanja. Ukupno je oboljelo 19 nastavnika, od čega je 10 novih slučajeva infekcije koji su registrovani u periodu od 13. do 17. septembra.

Na teritoriji Podgorice u 13 predškolskih ustanova upisano je 8.843 djece, a ukupan broj nastavnika je 587.