pozvali građane da se vakcinišu

IJZ: Od 1. maja preminula 373 kovid pacijenta, njih 320 bilo nevakcinisano

"Nažalost, svjedočimo letalnim posljedicama kojima u najvećem procentu podliježu nevakcinisane osobe"

36612 pregleda 61 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Od 1. maja do 20. septembra preminula su 373 kovid pacijenta. Njih 320, odnosno 86 odsto su bili nevakcinisani, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

"Tokom 19. septembra prijavljeno je deset smrtnih slučajeva. Među njima, devet je bilo nevakcinisanih. Danas je prijavljeno devet smrtnih ishoda. Njih osmoro nije bilo vakcinisano. Među njima je i osoba stara 36 godina", navodi se u saopštenju.

Pozvali su građane da pristupe imunizaciji.

"Jer, nažalost, svjedočimo letalnim posljedicama kojima u najvećem procentu podliježu nevakcinisane osobe. Upravo su nevakcinisani pacijenti u 90 odsto slučajeva smješteni u bolnicama. Posjećamo da nijedna vakcina ne štiti 100 odsto, ali u sedmicama nakon revakcinacije slijedi sazrijevanje imuniteta koje u velikom procentu štiti od hospitalizacije i smrtnih ishoda", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je država obezbijedila dovoljan broj vakcina i da je jedan od najefikasnijih procesa imunizacije, koja se pratktično može obaviti u domu, kancelariji ili na vakcinalnom punktu u bilo kojem gradu, "ne postoji nijedan racionalan razlog zbog kog bi trebalo da oklijevate".

"Hvala svakom drugom punoljetnom građaninu koji je do sada imunizovan. To su korakci ka očuvanju, ne samo ličnog i porodičnog, već javnog zdravlja", navodi se u saopštenju.