Vještačka inteligencija pobjedila stručnjake u dijagnostici tumora mozga

Naučnici su uvježbavali rad sistema "Al" unoseći u njega na hiljade slika iz arhive bolnice Tjentan. To je podiglo njegov nivo prepoznavanja neuroloških bolesti na preciznost od čak 90 odsto

85 pregleda0 komentar(a)
vještačka inteligencija, Foto: Shuterstock
27.07.2018. 14:00h

Kineski sistem vještačke inteligencije, pod imenom "Al", pobjedio je tim od 15 vodećih ljekara tokom dijagnostifikovanja tumora na mozgu i predviđanja širenja hematoma.

"Al", poznat i kao "Biomajnd", proizvod je Istraživačkog centra za vještačku inteligenciju i neurološke poremećaje bolnice Tjentan u Pekingu.

U dijagnostifikovanju tumora na mozgu "Biomajnd" je dostigao učinak od 87 odsto, dok su stručnjaci imali procenat od 66 odsto.

Tom sistemu je trebalo samo 15 minuta za otkrivanje 225 slučajeva, u poređenju sa 30 minuta, koliko je bilo potrebno ljekarima.

"Biomajnd" je pokazao prednost i u predviđanju širenja hematoma na mozgu, gdje je postigao rezultat od 83 odsto, dok je uspjeh ljekara iznosio 63 odsto.

Naučnici su uvježbavali rad sistema "Al" unoseći u njega na hiljade slika iz arhive bolnice Tjentan. To je podiglo njegov nivo prepoznavanja neuroloških bolesti na preciznost od čak 90 odsto.

Izvršni potpredsjednik bolnice Tjentan Vang Jungđuen smatra da je takmičenje pomoglo ljekarima da se upoznaju sa mogućnostima vještačke inteligencije, posebno kada je riječ o onima koji su skeptični u tom pogledu, prenosi B92.