Gutereš: Upoznat sam sa izazovima sa kojima se Crna Gora suočila, sačuvati jedinstvo zemlje

Sagovornicu su, kako se navodi, razmijenili mišljenja o prilikama u regionu

16420 pregleda22 komentar(a)
Đukanović i Gutereš, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Održavanje generalne debate na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija(UN), uliva uvjerenje da je multilateralizam živ i da će svijet biti u stanju da odgovori globalnim izazovima, ocijenio je predsjednik Milo Đukanović.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, u Njujorku razgovarao sa generalnim sekretatom UN Antoniom Guterešom.

Navodi se da je Đukanović zahvalio na ponovnom susretu, drugom u relativno kratkom vremenu, što potvrđuje kvalitet odnosa Crne Gore i UN.

"Održavanje generalne debate uliva uvjerenje da je multilateralizam živ i da će svijet biti u stanju da odgovori globalnim izazovima, što je od izuzetne važnosti imajući u vidu prenaglašenost sumnji koje su prema multilateralizmu prevladavale u posljednjih nekoliko godina", ocijenio je Đukanović.

On se, kako su naveli iz njegovog kabineta, zahvalio Guterešu na podršci koja je u velikoj mjeri doprinosila demokratizaciji Crne Gore i ostvarenju ključnih vanjskopolitičkih rezultata u prethodnim godinama, članstvu u NATO i napretku u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom (EU).

Ističe se da je, upoznat sa izazovima sa kojima se Crna Gora nedavno suočila, Gutereš iskazao podršku ličnim naporima Predsjednika Crne Gore i naporima građana, uz najbolje želje da će biti u mogućnosti da se sačuva jedinstvo zemlje.

"Potvrdio je odličnu saradnju Crne Gore i Ujedinjenih nacija, i poželio dalji uspjeh u borbi protiv Covid-19, klimatskih promjena i dostizanju ciljeva održivog razvoja", kaže se u saopštenju.

Sagovornicu su, kako se navodi, razmijenili mišljenja o prilikama u regionu.

"Izrazili su saglasnost u pogledu važnosti uloge EU na Zapadnom Balkanu i potrebe integracije zemalja regiona. U tom kontekstu prepoznate su prednosti snažne podrške EU proevropskim snagama u cilju demokratizacije i stabilnosti regiona", navodi se u saopštenju.