Džadu otvara francuski film “Jadnici” Lađ Lija

Podgorički filmski festival uz slogan “Uprkos svemu” održaće se od 27. do 29. septembra

2361 pregleda1 komentar(a)
Publici će biti predstavljena četiri naslova, Foto: Džada Film Fest

Šesto izdanje “Džada Film festa” pod sloganom “Uprkos svemu”, održaće se od 27. do 29. septembra u Njegoševoj ulici, ispred Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” u Podgorici, saopštili su iz organizacije.

Iako su posjetioci ovog festivala proteklih godina navikli da se filmska ostvarenja emituju na nekoliko lokacija u glavnom gradu, tokom cijele sedmice, ove godine će doći do izmjena u konceptu.

”Zbog epidemiološke situacije, ovogodišnje izdanje festivala će biti u nešto drugačijem ruhu. Festival će trajati tri dana i održavaće se na jednoj lokaciji”, stoji u saopštenju, a to neće biti jedina izmjena.

Naime, broj posjetilaca će ove godine biti ograničen na 50, a ono što će ostati isto je da je ulaz na sve projekcije besplatan.

Ipak, da bi mogli prisustvovati projekcijama filmova, posjetioci će morati da ispune jedan od uslova propisanih mjerama Vlade Crne Gore.

”No, ‘uprkos svemu’ uspjeli smo da sačuvamo dušu festivala i da ponovo zajedno uživamo u sedmoj umjetnosti, što vjerujemo da je jako važno za duhovno i kulturno uzdizanje u ovim nepredvidim vremenima”, poručuje se u saopštenju.

”Publici će biti predstavljena četiri naslova koja će ispričati priču o ljudskim sudbinama, drami ljudske egzistencije, životnim odlukama, o borbama sa samim sobom, i podsjetiti nas da u svijetu koji nas je zatekao, uprkos svemu dešava se život. Prvog dana, ujedno posvećenom francuskom filmu, a pod pokroviteljstvom Francuskog instituta, festival će otvoriti film ‘Jadnici’, mladog francuskog reditelja Lađ Li”, poručuju organizatori.

Iste večeri, publika će se prisjetiti maestralne “Delikatesne radnje” čiju režiju potpisuju Žan Pjer Ženet i Mark Karo.

Druge večeri festivala publici će se predstaviti mlada rediteljka Maša Nešković svojim debitantskim filmom “Asimetrija”, a narednog, posljednjeg dana festivala, biće prikazan film “Živ čovek”, reditelja Olega Novkovića, sa Nikola Đuričkom u glavnoj ulozi.

Džada Film fest održava se pod pokroviteljstvom Glavnog grada Podgorica, Sekretarijata za kulturu i sport, te uz veliku podršku Francuskog instituta. Zahvaljujemo se Filmskom centru Crne Gore i Ministarstvu za prosvjetu, kulturu, nauku i sport, kao i našim prijateljima hotelu Marienplatz i Nikšičkom pivu.