Pripadniku VCG odmah pisano odgovoriti

Zamjenica zaštitnika Nerma Dobardžić u mišljenju dala preporuku Ministarstvu odbrane da “bez daljeg odlaganja dostavi pisani odgovor podnosiocu pritužbe u odnosu na sve ranije podnijete zahtjeve”

4090 pregleda4 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda utvrdila je da je u slučaju jednog pripadnika Vojske Crne Gore došlo do kršenja Ustavom garantovanog prava na odgovor.

Zamjenica zaštitnika Nerma Dobardžić je u mišljenju dala preporuku Ministarstvu odbrane da “bez daljeg odlaganja dostavi pisani odgovor podnosiocu pritužbe u odnosu na sve ranije podnijete zahtjeve”.

Podnosilac pritužbe ističe da je zaposlen u Vazduhoplovstvu VCG. Dodaje da se VCG obraćao pisanim putem u cilju ostvarivanja prava iz radnog odnosa, ali da mu nije odgovoreno, već su zbog njegovog pisanog obraćanja pokretani disciplinski postupci protiv njega.

U drugom dijelu pritužbe se ističe da pravosnažna presuda Osnovnog suda u Podgorici iz 2018, kojom je poništeno kao nezakonito rješenje Ministarstva odbrane i naloženo tuženom da ga rasporedi na mjesto koje odgovara njegovoj stručnoj spremi, znanju i sposobnostima, još uvijek nije izvršena.

Među utvrđenim činjenicama je da mu je izrečena disciplinska kazna - smanjenje zarade 30 odsto u trajanju od šest mjeseci, kao i da je ispunio uslove za zaštitu zviždača. Mš. R.