Bečić: Nije adekvatno mjesto prenošenja vjerskog obreda na Parlamentarnom kanalu

"Jesam za afirmaciju, da se poštuju vjerske slobode i sve vjerske zajednice, ali Parlamentarni kanal jeste Parlamentarni kanal i o tome uvijek treba voditi računa", rekao je

29307 pregleda31 komentar(a)
Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Nije adekvatno mjesto prenošenja bilo kog vjerskog obreda bilo koje vjerske zajednice na Parlamentarnom kanalu Javnog servisa, već da poštujući vjerska prava i slobode to treba omogućiti na Prvom ili Drugom kanalu Radio Televizije Crne Gore.

To je kazao predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić odgovarajući na pitanja poslanika Liberalne partije Crne Gore da li je Skupština pristala da se vjerski obred ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija prenosi na Parlamentarnom kanalu i da li Skupština ima uticaj na tako nešto, te poručio da se to ne smije ubuduće dozvoliti.

Bečić je rekao da je RTCG u potpunosti nezavisan po pitanu progamske šeme i uređivačke politike i istakao da mu je drago da je, ako je već bilo suprotno njegovom stavu i promišljanju, uklonjena oznaka Parlamentarnog kanala za vrijeme prenošenja vjerskog obreda.

Kazao je da se ne miješa gdje mu nije nadležnost, ali da uvijek ima mišljenje, a da je po ovom pitanju ono potpuno jasno i nedvosmisleno.

"Imamo uvijek, i to je obaveza, da se prenose plenarna zasijedanja, sjednice skupštinskih radnih tijela i drugi elementi parlamentarnog života. Mimo toga, pošto 24 sata traje dan, a time bi trebalo da bude ispunjena programska šema je na RTCG čime će je ispuniti. Jesam za afirmaciju, da se poštuju vjerske slobode i sve vjerske zajednice, ali Parlamentarni kanal jeste Parlamentarni kanal i o tome uvijek treba voditi računa. Zato kažem da mi je makar drago što je u tim satima uklonjena oznaka Parlamentarnog kanala, ali neću ulaziti u to što mi nije nadležnost - zbog čega to nije bilo moguće prenositi na Prvom ili Drugom kanalu Javnog servisa", rekao je Bečić.