Kordić: Evropskoj uniji potreban dobar primjer na Zapadnom Balkanu

Kordić je, kako su rekli iz Skupštine, ukazala na značaj proaktivnog pristupa u integracionom procesu, kao i neophodnost sinhronizovanog i koordinisanog djelovanja svih nadležnih aktera

4357 pregleda3 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore

Evropskoj uniji (EU) na Zapadnom Balkanu potreban je dobar primjer, kazala je glavna pregovaračica Zorka Kordić, poručujući da zbog toga Crna Gora mora pažljivo da prati geopolitičku situaciju kako bi spremno dočekala povoljan trenutak za pristupanje.

Ona se danas sastala sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić.

“Uz podsjećanje na činjenicu da izvršna vlast ima najznačajniju ulogu u procesu pristupanja Evropskoj uniji, sagovornici su istakli važnost uloge parlamentarne diplomatije u procesu evropskih integracija”, kazali su iz Skupštine.

Sagovornici su se, kako se navodi u saopštenju, saglasili o potrebi intenziviranja saradnje između Kancelarije za evropske integracije i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine.

Lekić je, govoreći o snažnim aspiracijama Crne Gore prema EU, naveo da se EU često suočava sa određenim problemima, koje na demokratski način uspijeva da prevaziđe, dok region Zapadnog Balkana, kako je kazao, ponovo pokazuje da nije imun na razne oblike nestabilnosti.

“Crna Gora kao kandidat za članstvo polaže zahtjevan evropski ispit, zbog čega je nužno predano i organizovano raditi na ispunjavanju 83 privremena mjerila koja su ključna u ovom trenutku za dalji napredak ka ovom najvažnijem spoljnopolitičkom cilju naše države”, kaže se u saopštenju.

Kordić je, kako su rekli iz Skupštine, ukazala na značaj proaktivnog pristupa u integracionom procesu, kao i neophodnost sinhronizovanog i koordinisanog djelovanja svih nadležnih aktera.

Ona je, kako se navodi u saopštenju, rekla da je EU potreban dobar primjer na Zapadnom Balkanu, zbog čega Crna Gora mora pažljivo pratiti geopolitičku situaciju i spremno dočekati povoljan trenutak za pristupanje.