Radovanić: Hitno potreban Zakon o porijeklu imovine i nezavisno tužilaštvo

"Valjda je sad jasno da Milo Đukanović brine isključivo o svom novcu i svojoj imovini", napisao je Radovanić

16461 pregleda13 komentar(a)
Radovanić, Foto: URA

Građanski pokret URA pozvao je Državno tužilaštvo da ispita navode Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) objavljene kroz globalnu istragu o offshore poslovima pod nazivom "Pandora papiri" (Pandora Papers).

MANS je večeras objavio da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.

Do tih podataka došao je Istraživački centar MANS-a kroz globalnu istragu o offshore poslovima pod nazivom “Pandora papiri” (Pandora Papers) koju je vodio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) sa partnerima iz 117 zemalja.

"Pozdravljamo istraživačke navode MANS-a koje Državno tužilaštvo mora što prije ispitati. Valjda je sad jasno da Milo Đukanović brine isključivo o svom novcu i svojoj imovini. Krajnje je vrijeme da Đukanović podnese ostavku, zbog konstantnog narušavanja ugleda države Crne Gore", napisao je na Tviteru generalni sekretar URE Mileta Radovanić.

On je dodao da je Crnoj Gori hitno potreban Zakon o porijeklu imovine, ali i "nezavisno tužilaštvo".

"Koje će, bez izuzetka, raditi svoj posao na temeljan način, bez političkog uticaja, a sve kako bi nelegalno stečeni novac bio vraćen u budžet", napisao je Radovanić.