Vrijedna vodovodna oprema stigla u Kolašin

“Oprema uključuje korelacione radio logere, univerzalni lokator cijevi, ventila i metala, elektro-akustični uređaj za detekciju gubitaka i ultrazvučni mjerač protoka..."

3372 pregleda8 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović

Specijalizovana vodovodna oprema, koja će omogućiti kvalitetnije i redovnije vodosnabdijevanje, nabavljena je u okviru EU projekta “Unapređenje upravljanja vodosnabdijevanjem u urbanim i ruralnim dijelovima opština Kolašin i Rogatica”.

Kako su saopštili iz kolašinske Opštine. riječ je o savremenoj opremi za detekciju gubitaka.

“Oprema uključuje korelacione radio logere, univerzalni lokator cijevi, ventila i metala, elektro-akustični uređaj za detekciju gubitaka i ultrazvučni mjerač protoka. Pored toga, nabaljena je hlorinatorska oprema, 25 ventila, 400 vodomjera i dva fiksna mjerača protoka. Vrijednost opreme je oko 94.000 eura”, saopštili su iz lokalne uprave.

Najvljuju da u narednom period treba da bude organizovana desetodnevna obuka za zaposlene u preduzeću “Vodovod i kanalizacija” . Na taj način radnici će se edukovati o osnovnim principima i konceptom rada opreme za detekciju gubitaka. Pored toga, biće obučeni da samostalno koriste pomenute uređaje i lociraju kvarove, otkrivaju ilegalne priključke na vodovodnoj mreži i upoznaju se sa principima smanjenja neobračunate vode (NRW).

foto: Dragana Šćepanović

Gubici vode u transportu i distribuciji su do sada bili ključni problemi kolašinskog vodosnabdijevanja. Kako je ranije za Vijesti kazao Momčilo Bulatović, direktor preduzeć Vodovod i kanalizacija”, 30 odsto vode gubi zbog oštećenja na glavnim vodovima starog i novog vodovoda i sekundarne mreže.

Projeka “Unapređenje upravljanja vodosnabdijevanjem u urbanim i ruralnim dijelovima opština Kolašin i Rogatica” finansira Evropska unija u okviru IPA prekograničnog programa BiH-Crne Gore. Sprovode ga opštine Kolašin i Rogatica u periodu od 1. februara 2020. do 31. jula 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je nešto više od 577.000, od čega je EU obezbijedila oko 487.000 eura bespovratnih sredstava.

foto: Dragana Šćepanović