Pet zemalja koje su proglasile pobjedu nad koronom

Danska je početkom septembra ukinula sve restrikcije, čime je postala prva zemlja u EU koja se vratila u “normalnost”

19072 pregleda37 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pandemija koronavirusa bukti već skoro dvije godine. Virus i dalje mutira, u većini zemalja broj zaraženih raste, ali ima i izuzetaka. Nekoliko država bilježi odlične rezultate, čak ukidaju sve mjere i vraćaju se u toliko željenu normalnost, prenosi Nova S.

Danska

Početkom septembra, Danska je ukinula sve restrikcije, čime je postala prva zemlja u EU koja se vratila u “normalnost”. Zahvaljujući visokoj stopi vakcinacije, vlasti ove države odlučile su da kovid-19 više ne označava kao „društveno kritičnu zaraznu bolest“.

Mjere su ukidane postepeno, a posljednja koja je ukinuta je obaveza da se prilikom ulaska u noćne klubove pokazuje dokaz o vakcinaciji. U Danskoj, zemlji koje je prva u EU uvela kovid pasoše u martu 2021. godine, danas je 75 odsto stanovnika potpuno vakcinisano sa obije doze, a nedjeljni prosjek novozaraženih je ispod 500.

Norveška

Nakon 561 dan koliko su Norvežani proveli pod mjerema, vlasti u Oslu odlučile su da je vrijeme da se ukinu sva ograničenja. Od 25. septembra, više nije potrebno držati socijalnu distancu, a dozvoljeni su i kulturni i sportski događaji bez ograničenja broja prisutnih.

Nekoliko dana ranije Geir Bukholm, direktor Norveškog instituta za javno zdravlje (NIPH), izjavio je da se “koronavirus može klasifikovati kao jedno od nekoliko respiratornih oboljenja sa sezonskim varijacijama poput gripa i prehlade”. Kako je objasnio, ovakav rezultat je posljedica uspjeha kampanje vakcinacije. U Norveškoj je 67 odsto građana primilo obije doze, a 9,3 odsto prvu dozu.

Vijest o ukidanju mjera Norvežani su proslavili burno. Ulice, restorani i barovi su bili prepuni, a ispred noćnih klubova zabilježeni su dugi redovi. Policija je primila desetine prijava, među kojima i one za masovne tuče.

Švedska

“Švedski model”, odnosno strategija koju je ova zemlja izabrala u borbi protiv korone, pod lupom je javnosti već mjesecima zbog blagih mjera i činjenice da nikada nisu uvodili lokdaun.

Početkom septembra švedska vlada i Agencija za javno zdravlje objavili su da od 29. septembra više neće biti ograničenja broja učesnika na javnim okupljanjima, poput koncerata ili utakmica.

Ukidaju se i ograničenja privatnih okupljanja u zatvorenom, na kojima do sada nije moglo biti više od 50 osoba. Možda najviše iznenađuje povlačenje preporuke za rad od kuće, što znači da će mnoga preduzeća, javne i državne ustanove nakon punih godinu i po pozvati zaposlene da se vrate u kancelarije.

Portugal

Iako je u jednoj fazi epidemije Portugal važio za evropsko žarište, situacija u ovoj zemlji dramatično se promijenila. Razlog je visoka stopa vakcinisanih, ali Portugal, za razliku od skandinavskih zemalja nije lako došao do dobrog rezultata. Naprotiv.

Prvobitna strategija vakcinacije, koja je podrzumijevala vakcinisanje u domovima zdravlja, nije davala željene rezultate. Vakcinacija je tekla sporo, bolnice su bile pred kolapsom, isporuka vakcina je kasnila, pa je djelovalo da se Portugal neće skoro izvući iz kandži korone.

U februaru je promijenjena strategija, organizacija je povjerena viceadmiralu Enriku Eduardu Gouvelji e Melu koji je vakcinaciju premjestio u velike sportske objekte.

Sada, Portugal je u situaciji da može da ukine rijetka ograničenja. Od 1. oktobra više ne važe ograničenja za broj gostiju u kafićima i restoranima, na svadbama i kršenjima, u tržnim centrima, na koncertima i u bioskopima. Barovi i diskoteke su ponovo otvoreni za vakcinisane i osobe sa negativnim testovima na koronavirus.

Prema podacima oksfordske datoteke „Our world in data”, Portugal je uspio da u potpunosti vakciniše 85, 21 odsto populacije. Tim rezultatom uspjeli su da ispune cilj zacrtan prije devet mjeseci, a postali su i prva zemlja na svijetu koja je uspjela u tom procentu da vakciniše stanovništvo sa dvije doze.

Čile

Čile je naširoko hvaljen zbog uspješne kampanje vakcinacije. Prema posljednjim izvještajima ministarstva zdravlja, skoro 87 odsto Čileanaca je potpuno vakcinisano.

Uprkos prijetnji koji predstavlja Delta soj, mjere su ukinute, a vlada je najavila ponovno otvaranje zemlje za turizam od 1. oktobra, taman na vrijeme za ljetnju sezonu na južnoj hemisferi

„Činjenica da će turisti moći da doću u Čile važan je korak za oporavak“, rekao je podsekretar za turizam Hose Luis Uriarte.