Vrh kompanije odobrio je isplatu

Nastavljeno suđenje bivšim čelnicima Telekoma, svjedoci u Mađarskoj izjavili:

9604 pregleda5 komentar(a)
Obradović i Ivanović dolaze na suđenje (arhiva), Foto: Savo PRELEVIC

Direktorijan Telekoma svojevremeno je odobrio potpisivanje ugovora sa kompanijom “Rawleigh Trading” iz Londona.

To piše u iskazima svjedoka iz Mađarske, pročitanih u nastavku suđenja bivšim čelnicima “Telekoma” Olegu Obradoviću i Miodragu Ivanoviću, optuženima za zloupotrebu službenog položaja.

U tom tužilačkom aktu navodi se da su njih dvojica pribavili korist od 2,3 miliona eura kompaniji “Rawleigh Trading”, na ime fiktivnog ugovora o konsultantskim uslugama ispitivanja tržišta telekomunikacija u Jugoistočnoj Evropi.

Po zamolnici suda, svjedok Dunai Andraš Zoltan odgovarao je na pitanja i između ostalog izjavio da su u grupi Telekom imali posebnog kontrolnog menadžera.

”Njihov zadatak je kontrola i priprema poslovnog plana i poslovne prognoze društva. Kontroling menadžer Moneta je u to vrijeme bila Jadranka Ivanović, dok je kontroling menadžer Telekom Crna Gora bio Bojan, ne sjećam se punog imena. Napomenuo bih da menadžer i finansijski direktor nije ista osoba. Nakon što se zaključio ugovor koji je imao odgovrajuće odobrenje, izvršenje ugovora je potvrdio menadžer odgovoran za dato područje. Ugovor je odobren od strane direktorijata Telekoma. Trenutno se drugih detalja ne mogu sjetiti u vezi s ugovorom sklopljenim 25. oktobra 2005. godine sa kompanijom ‘Rawleigh Trading’. Ugovor je odobrio direktorijat Telekoma Crna Gora kao vlasnik Moneta. U slučaju Moneta, isplate velike vrijednosti odobravali su finansijski direktor Telekoma Crna Gora i finansijski direktor Moneta nakon potpisa kontroling menadžera i potpisa rukovodioca koji je zadužen za izvršenje. Odobrenje, potpisivanje i potvrda o izvršenju ugovora je odgovaralo pravilima i moglo je da se isplati”, izjavio je Andraš Dunai.

Svjedokinja Ester Košardi saopštila je da potvrđuje …”da se na oba računa koja su mi pokazana stoji moj potpis”.

”Jedan od računa nalaže isplatu 1.840.000 eura, dok u vezi drugog dokumenta ne znam ustanoviti da li je račun ili avansni račun... Ne sjećam se tačno koja je bila procedura kod Telekoma Crne Gore pri isplati računa koje prelaze vrijednost od milion eura, pošto sam u to vrijeme radila u Monetu i zbog toga nisam imala uvid u dešavanja u Telekom Crna Gora. Da, sjećam se ugovora koji je sklopljen sa kompanijom ‘Rawleigh Trading’ iz Londona 27. oktobra 2005. godine. Ovaj ugovor je odobren od strane direktorijata Moneta, znači ne od strane rukovodstva, nego od strane najvišeg odlučujućeg organa firme u kojem su prisutni i predstavnici vlasnika. Pošto se radilo o isplati velikog iznosa, zato sam vjerovatno potpisala ili na neki način odobrila isplatu. I ako se dobro sjećam i Dunai Andraš, finansijski direktor Telekom Crne Gore je odobrio isplatu”, izjavila je Košardi Ester.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Obradovića i Ivanovića, koji se terete za zloupotrebu položaja, odnosno da su tokom privatizacije Telekoma iz te kompanije izvukli 2,3 miliona eura kroz fiktivni ugovor sa kompanijom iz Londona o analizi regionalnog tržišta telekomunikacija.

U optužnici se dodaje da su oni 27. oktobra 2005. godine, sa preduzećem “Rawleing Trading” zaključili ugovor o pružanju konsultantskih usluga, kojim je navodno to preduzeće obavezano da izvrši procjenu trenutne situacije u sektoru telekomunikacija u jugoistočnoj Evropi.