Gugi na Opatovu bespravno gradi hotel

Firma kontroverznog budvanskog biznismena počela sa iskopom zemljišta, ali bez podnesene prijave

25810 pregleda21 komentar(a)
Juče na gradilištu budućeg hotela, Foto: Siniša Luković

Kompanija “Gugi Commerc” iz Budve bespravno je počela gradnju butik-hotela na zemljištu u vlasništvu te kompanije u tivatskom naselju Opatovo.

Firma kontroverznog budvanskog biznismena Branislava Gugija Savića počela je sa iskopom zemljišta za temeljnu jamu novog hotela, ali bez podnesene prijave građenja resornom Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, što je zakonska obaveza prije početka bilo kakvih građevinskih radova.

Mehanizacija i kamioni “Gugi Commerca” već par dana kopaju i odnose zemlju sa gradilišta na Opatovu, na kojem nema ni zakonom obevezne informacione table sa osnovnim podacima o objektu, investitoru, projektantu, nadzoru i dokumentaciji podnesenoj Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Zbog toga je u prethodna dva dana reagovala Komunalna policija Opštine Tivat i evidentirala stanje na terenu, a načelnica Sekretarijata za komunalni i inspekcijski nadzor Jelena Šćekić u vezi sa tim je juče upozorila koordinatora državnu Građevinsku inspekciju, jer je taj organ jedini nadležan da kontroliše i zaustavi bespravnu gradnju.

Idejno rješenje za novi butik-hotel na Opatovu, u vlasništvu budvanskog biznismena Savića, uradila je kompanija “Business Art” iz Podgorice na čelu sa arhitektom Mladenom Krekićem. On je ovdje na dvije katastarske parcele ukupne površine 718 kvadrata projektovao objekat spratnosti Su+P+2+Pk ukupne bruto građevinske površine 718 kvadrata, ne računajući suterensku etažu koja ne ulazi u obračun površina. Sa njome, novi objekat bi imao ukupno 1.025 kvadrata površine.

Kako piše u idejnom rješenju na koje je glavni državni arhitekta dao saglasnost još u februaru ove godine, hotel će imati 41 dvokrevetnu smještajnu jedinicu visokog komfora, kao i dva luks apartmana sa pogledom na tivatski akvatorijum Bokotorskog zaliva. Recepcija i restoran predstavljaju jednu cjelinu, s obzirom na kapacitet i namjenu objekta... U okviru hotela pored restorana predviđen je fitnes i spa centar, sa teretanom, finskom saunom, turskim kupatilom, otvorenim bazenom, teniskim terenom, multimedijalna sala za organizovanje simpozijuma kapaciteta 68 posjetilaca... U grafičkim prikazima novog objekta u idejnom rješenju, već je nacrtana i manja marina - pristanište za jahte na plutajućim pontonima u moru ispred novog hotela, na mjestu gdje trenutno nema nikakvog takvog objekta na obali.

To može uputiti na namjeru Savića da, nakon izgradnje hotela, postupi na način sličan onom na koji je već radio prije nepunih deset godina na drugog lokaciji na Opatovu, stotinjak metara dalje u pravcu Lepetana. Tamo je, prvo sa gornje strane magistrale podigao par velikih stambenih zgrada u kojima je prodao stanove ili iznajmljivao apartmene, a potom preko puta zgrada, ispod magistrale u moru, napravio nelegalnu pontu kao kupalište za vlasnike stanova i korisnike svojih apartmana.

Tadašnje DPS rukovodstvo preduzeća Morsko dobro nije reagovalo, da bi potom sa Gugijem napravilo i ugovor o postavljanju privremenog objekta - kupališta na nelegalno sagrađenoj ponti. Nezainteresovanost Opštine Tivat da spriječi nelegalno nasipanje i zaposjedanje mora, omogućilo je Saviću da tu napravi novu veliku pontu. Branislav Gugi Savić, jedan je od aktera budvanskih kriminalnih afera koje je istraživalo i procesuiralo Specijalno državno tužilaštvo. Savić je prije par godina, nakon pet mjeseci provedenih iza rešetaka, izašao iz Istražnog zatvora u Spužu, jer se nagodio sa specijalnim tužiocem da prizna krivicu u višemilionskim malverzacijama u Budvi. Savić, kum nekadašnjeg gradonačelnika Budve i nekadašnjeg ključnog svjedoka saradnika u budvanskim korupcionaškim aferama Rajka Kuljače, prema tom sporazumu trebalo je da nadoknadi milionsku štetu Opštini Budva.