Beriša nominovana za dječju nagradu za mir

Jasmina je zlatna savjetnica Ombudsmana, učestvuje i u preventivnim mjerama protiv prosjačenja...

1955 pregleda2 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic

Zlatna savjetnica Ombudsmana Jasmina Beriša nominovana je za Međunarodnu dječju nagradu za mir, koju dodjeljuje organizacija KidsRights fondacija, saopšteno je iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, koja i predložila Jasminu za nagradu.

Međunarodna dječja nagrada za mir dodjeljuje se svake godine djetetu koje se aktivno i inovativno zalaže za dječja prava i ideale. Ove godine, kako je saopšteno, nominovano je 169 djece iz cijelog svijeta, uzrasta 12 do 18 godina.

Iz institucije Zaštitnika kazali su da je Jasmina jedna od i dalje malobrojnih obrazovanih Roma u Crnoj Gori, da je vrlo svjesna diskriminacije u svojoj zajednici, prosjačenja romske djece i negativnog stava neromske populacije prema njima. Zbog toga, kako su kazali, namjerava da se bori protiv lošeg tretmana sa kojim se suočava njena zajednica.

”Moramo pomoći svakom djetetu da ima jednake mogućnosti, zdravo porodično okruženje i potrebne životne uslove u kojima će rasti zdravo i snažno”, kazala je Jasmina.

Jasmina je članica mreže Zlatnih savjetnika Ombudsmana već tri godine. Edukovala se o dječjim pravima, o pravima djece govorila je i u Parlamentu, razgovarala je sa Predsjednikom Crne Gore, predstavnicima političkih subjekata i ambasadama brojnih zemalja. Učestvovala je i u pripremi izvještaja i preporuka Crne Gore koja su djeci bila potrebna za učešće na godišnjoj konferenciji Evropske mreže mladih savjetnika - ENIA2020. Učestvuje i u preventivnim mjerama protiv prosjačenja i angažovana je i u koordinaciji pomoći njima i njihovim porodicama. Dobitnica je državne nagrade “Za odličnih 5”.

Promocija onlajn kandidatura, kako je saopšteno iz KidsRights fondacije, počela je ove sedmice. Podršku kandidatima na društvenim mrežama zainteresovani mogu da pruže uz ključne riječi #ChildrensPeacePrize. D. K.